GOTOVO 8 METARA! Pogledajte kako izgleda grad u kom pada najviše SNEGA na svetu, ovde ne prestaje da VEJE (VIDEO)
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / Profimedia

SAVRŠENO MESTO ZA LJUBITELJE ZIME

GOTOVO 8 METARA! Pogledajte kako izgleda grad u kom pada najviše SNEGA na svetu, ovde ne prestaje da VEJE (VIDEO)

Veći deo grada i okolnih mesta prekriveni su debelim snežnim pokrivačem od novembra do aprila svake godine

Objavljeno:

Aomori u Japanu smatra se mestom sa najviše snežnih padavina na svetu. Prema nekim statistikama, u glavnom gradu prefekture Aomori na najvećem japanskom ostrvu Honšu svake godine u proseku padne 7,9 metara snega. Veći deo grada i okolnih mesta prekriveni su debelim snežnim pokrivačem od novembra do aprila svake godine. Trotoari su sprečeni visokim zidovima snega i leda koji postaju sve viši kada ralice prođu kako bi očistile put.

Ledeni vetrovi

Obilan sneg rezultat je jedinstvenog geografskog položaja Amorija između planina Hakoda i obala zaliva Mutsu. Do njega dolaze ledeni sibirski vetrovi koji se sudaraju na tom području te uzrokuju ubrzano stvaranja oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu – umesto kiše pada sneg.

Tokom zime pada toliko snega da je svakodnevno čišćenje lopatama nezaobilazna pojava među 300.000 stanovnika Aomorija. Snežni nanosi znaju biti toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća. Najviše snega ima u poslednjoj nedelji decembra. Tada u proseku sneg pada šest od sedam dana sa 47 centimetara snega.

Turisti ga obožavaju

Uprkos stalnim snežnim olujama Aomori ne zatvara vrata putnicima. Mnogi dolaze ovamo zimi kako bi uživali u skijanju i drugim snežnim radostima, ali i kako bi uživali u lokalnim specijalitetima – ponajviše u jelima na bazi sveže ribe i morskih plodova.

Nije teško doći u Aomori čak i kada pada sneg – avionom ili vozom. Iz Tokija ste u Aomoriju za tri sata sa japanskim super vozom.

Bonus video:

02:20

HAOS! SNEG NA SJENICI SE I DALJE NE ČISTI ZBOG POLITIČKE SITUACIJE Novinar Kurira sa lica mesta: Radnici ne znaju koga da slušaju

(Espreso/ Punkufer/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.