LEDENE TEMPERATURE RAZORILE PLANETU, OVAKVO SMRZAVANJE SE NE PAMTI: Evo u kojim zemljama je NAJKRITIČNIJE (FOTO)
Zima, Foto: AP/Don Campbell/The Herald-Palladium, AP Photo Nam Y Huh, AP Photo Jeffrey T Barnes

Mećava

LEDENE TEMPERATURE RAZORILE PLANETU, OVAKVO SMRZAVANJE SE NE PAMTI: Evo u kojim zemljama je NAJKRITIČNIJE (FOTO)

Mnoge zemlje sveta zahvaćene su velikim mećavama i vremenskim nepogodama, a ovo su zemlje koje su najgore prošle

Objavljeno:

Hladni artički talas "zamrzao" je Sjedinjene Američke Države i delove Evrope. Otkazani letovi, obustavljen rad škola, preko 20 centimetara snega su realnost sa kojom se neki delovi sveta trenutno bore. Ovo su države koje je najviše zahvatio ledeni talas:

Sjedinjene Američke Države

Artički talas najviše je pogodio Ameriku. Na hiljade otkazanih letova, snežni pokrivač za koji se očekuje da će pasti i do 20 centimetara, temperature u debelom minusu. Montana je ponela „titulu“ najhladnije države u SAD-u, gde je izmereno minus 42 stepena. Mnogi gradovi po Americi imaju problem sa strujom, čak 100.000 domova koji nemaju električnu energiju, a najviše u Oregonu. Mnoge škole su obustavile nastavu, a iako je najavljeno nešto blaže vreme, očekuje se da već za nekoliko dana krene novi talas hladnoće.

1 / 6 Foto: AP Photo Nick Rohlman The Gazette

Ove ekstremne prilike odnele su i više života širom Amerike.

Velika Britanija i Škotska

Snažan artički talas doneo je Ujedinjenom Kraljevstvu sneg, led i veoma niske temperature, što je prouzrokovalo i prekid u saobraćaju na nekim predelima. Od prošle nedelje na snazi je žuti meteo alarm na području Irske, Škotske i Severne Engleske. Zbog oštre zime poremetio se i železnički saobraćaj. Takođe, škole širom zemlje su obustavile nastavu.

Najniža temperatura izmerena je u Škotskoj, gde je izmereno -22 stepeni celzijusa. Iako se krajem nedelje očekuju malo blaže temperature, ne očekuje se da potraje, pa je najavljeno moguće novo nevreme već za vikend.

Britanska meteorološka služba saopštila je da bi temperature mogle da padnu i na minus 15, a na snazi je i više od 100 upozorenja na poplave. Takođe, zbog snežnog pokrivača za koji se očekuje da dostigne i do 40 cm u Škotskoj, upozoravaju na potencijalne poplave koje bi mogle da se dese.

Rusija

Početkom 2024. godine Moskva je dostigla ogromne hladnoće, temepratura je išla i do skoro -40 stepeni, što je eksteremno hladno za ovo područje, gde je temperatura obično izmeđi -5 i -15 stepeni celzijusa. Polarni talas koji je udario Rusiju i sever Evrope uticao je na to da temperatura bude 20 stepeni manja od proseka za ovaj period godine.

1 / 2 Foto: Alexander Zemlianichenko Jr / Xinhua News / Profimedia

Trenutno se situacija u Rusiji stabilizovala, temperature su oko -11 stepeni, sa jakim vetrovima i snegom.

Nemačka

Snežna oluja i ledena kiša je prekrila zemlju ledom i snegom, jak sneg u centralnoj i severnoj Nemačkoj, dok na jugu pada jaka ledena kiša. Obilnim snežnim padavinama posebno će biti pogođena centralna Nemačka, a za delove Severne Rajne-Vestfalije, Rajne-Palatinata i Hesena, DVD je upozorio na opasnost da bi drveće moglo da se sruši pod težinom snega. Takođe, neke škole iz zahvaćenih regiona obustavile su nastavu.

Snažne vremenske neprilike uticaće na aerodrome, a očekuju se i otkazivanja letova.

Kina

Lavine u planinskom naselju u regionu Sinđang na severozapadu zemlje blokirale su put, i zarobile preko 1000 turista.Visina snežnog pokrivača u pojedinim krajevima dostiže čak sedam metara, što otežava rad mehanizacije za raščišćavanje puteva.

Promenljivo vreme ometa evakuaciju, a pristup do turističkog sela Hemu presečen je zbog lavine.

Čišćenje zatrpanog puta dugog 50 kilometara počelo je pre nedelju dana. Spasilačke napore na uklanjanju snega komplikuju kamenje i grane drveća koje je nanela lavina, a spasioci zbog toga koriste lopate i bagere.

Skandinavske zemlje

Početak godine nije bio blag prema Skandinavskim zemljama, a temperature su išle do čak -40 stepeni celzijusa u Švedskoj, ali i u Danskoj i Finskoj vladaju ledene vremenske prilike, gde je temperatura išla do -30 stepeni celzijusa.

1 / 3 Foto: Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Prve nedelje januara, snažan ciklon zahvatio je jug Skandinavije i doneo obilne snežne padavine južnim predelima Norveške i severu Danske, uz olujne vetrove. U pojedinim predelima Norveške palo je i do 100 centimetara snega.

Trenutno su temperature nešto više, i kreću se oko -10 stepeni.

Šta mogu da očekuju zemlje Balkana?

Što se tiče zemalja Balkana, prošle nedelje je pao prvi sneg, u Rumuniji je bila snažna mećava, u Hrvatskoj takođe je bilo nešto hladnije sa snegom. Iako je u Srbiji trenutno prvao prolećno vreme,olujakoja je zahvatila Evropu bi se mogla proširiti i na Balkan se može očekivati krajem sedmice. Izgledno je naglo zahlađenje uz kišu i sneg, ali sa nešto blažim uslovima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:34

PRVI SNEG ZAVIO SRBIJU U CRNO! Za 24 sata desilo se 15 saobraćajnih nesreća: Troje ljudi izgubilo život, NIZALI SE LANČANI SUDARI

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.