GORI RUSIJA, UKRAJINSKI DRONOVI NAPALI ZEMLJU: U plamenu terminal Novatek (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

NIJE DOBRO

GORI RUSIJA, UKRAJINSKI DRONOVI NAPALI ZEMLJU: U plamenu terminal Novatek (VIDEO)

Prema prvim, nepotvrđenim informacijama, reč je o napadu ukrajinskih dronova

Objavljeno:

Požar je izbio na terminalu u Baltičkom moru najvećeg ruskog proizvođača tečnog prirodnog gasa Novatek, rekao je regionalni zvaničnik u nedelju, usred izveštaja da su bespilotne letelice viđene u toj oblasti.

Prema prvim, nepotvrđenim informacijama, reč je o napadu ukrajinskih dronova koji su preleteli čak 1.100 kilometara i pogodili metu.

"U požaru na terminalu Novatek u luci Ust-Luga nije bilo žrtava. Osoblje je evakuisano", rekao je regionalni guverner Lenjingrada Aleksander Drozdenko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Drozdenko nije rekao šta je izazvalo požar na lučkom terminalu u ruskom delu Finskog zaliva, oko 170 km zapadno od Sankt Peterburga i 35 km od estonske granice.

Ruska novinska kuća Šot je na Telegramu javila da su stanovnici čuli dron, a zatim i nekoliko eksplozija.

Novinski list Fontanka iz Sankt Peterburga izvestio je da su najmanje dve bespilotne letelice primećene kako lete ka Sankt Peterburgu pre izveštaja o požaru na terminalu.

U blizini požara bila su tri velika međunarodna tankera, ali nema izveštaja o šteti na njima, prenela je Fontanka.

Baza, ruska novinska kuća poznata po svojim kontaktima sa bezbednosnim službama, objavila je na Telegramu snimak velikog plamena iznad onoga što se čini da je industrijski kompleks.

Drozdenko je rekao da je oblast u "visokom stanju pripravnosti" i da su zvaničnici održali hitan sastanak.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje. Iz Ukrajine nije bilo neposrednih komentara. Novatek nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Kompleks Ust-Luga, pušten u rad 2013. godine, prerađuje stabilni gasni kondenzat u laku i tešku naftu, mlazno gorivo, mazut i gasno ulje, navodi se na sajtu Novateka. Luka omogućava otpremu prerađenih proizvoda na međunarodna tržišta.

Novatek je preradio 3,4 miliona tona stabilnog gasnog kondenzata u kompleksu u prvoj polovini 2023. godine, prema poslednjim dostupnim podacima, što je za 0,6 odsto više nego u istom periodu godinu dana ranije.

Rusija i Ukrajina ciljaju međusobnu energetsku infrastrukturu u napadima osmišljenim da poremete linije snabdevanja i logistiku, pri čemu jedna strana nastoji da demorališe drugu u skoro dvogodišnjem ratu koji ne pokazuje znake kraja.

U petak, skladište nafte u zapadnom ruskom regionu Brjansk, koji se graniči sa Ukrajinom, pogođen je udarom dronom, za koji je Moskva okrivila Kijev. To je došlo dan nakon napada na ruski naftni terminal u Baltičkom moru za koji su ruski zvaničnici rekli da je bio neuspešan.

U noći između srede i četvrtka došlo je do navodnog napada na Sankt Peterburg.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su tokom noći dron u Sankt Peterburgu, prvi takav slučaj u drugom po veličini gradu u zemlji od invazije na Ukrajinu pre skoro dve godine, saopštile su vlasti u četvrtak. Ukrajina, s druge strane, tvrdi da je pogodila mete.

Bonus video

02:01

AKO RUSIJA IMA ISTI CILJ KAO NA POČETKU RATA, ONDA GA NEĆE OSTVARITI Stručnjaci bez dileme: Moraće da koriguje svoje ciljeve

(Espreso/jutarnji.hr/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.