SLOVAČKA ZADALA VELIKI UDARAC UKRAJINI: Niko ovo nije očekivao, premijer zagrmeo kao nikada, Zelenski će poludeti
Foto: Printscreen/Youtube/Kino Guru

OPALA

SLOVAČKA ZADALA VELIKI UDARAC UKRAJINI: Niko ovo nije očekivao, premijer zagrmeo kao nikada, Zelenski će poludeti

Nije se očekivalo

Objavljeno:

Slovačka odbacuje prijem Ukrajine u NATO i spremna je da stavi veto na tu odluku ako bude potrebno, rekao je premijer Slovaček Robert Fico na javnom radiju RTVS u subotu.

Fico je rekao da će u sredu otputovati u Ukrajinu kako bi se sastao sa svojim kolegom Denisom Šmihalom u pograničnom gradu Užgorodu.

I dok je jedan od razloga posete predstavljanje daljeg paketa pomoći Ukrajini, takođe želi dati do znanja da se slovačka pozicija razlikuje od ukrajinskih želja, rekao je premijer.

"Reći ću mu da ćemo blokirati i staviti veto na ukrajinski prijem u NATO, jer to ne bi bilo ništa drugo nego osnova za treći svetski rat", rekao je Fico.

Slovačka, koja je postala NATO članica 2004. godine, bila je jedna od najgorljivijih zagovornica ukrajinske odbrane protiv ruske invazije pokrenute u februaru 2022. godine.

Međutim, kad je levičarska nacionalistička vlada na čelu s Ficom došla na vlast u oktobru prošle godine, odlučila je da više neće isporučivati oružje Kijevu, iako Bratislava nastavlja da šalje sisteme za razminiravanje i dizel generatore u slučaju ruskog napada na elektrane.

Fico je u subotu rekao da je Slovačka za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju, pod uslovom da ispunjava iste uslove kao i drugi kandidati.

Fico, kojeg protivnici nazivaju "proruskim", još jednom je naglasio da Slovačka više neće slati oružje iz svojih vojnih zaliha susednoj zemlji, ali da će i dalje dopuštati da slovačke odbrambene kompanije prodaju oružje.

Neće biti zajedničke konferencije za medije nakon sastanka sa Šmihalom jer ju je ukrajinska strana odbila, rekao je Fico.

Bonus video

01:53

KREMANSKO PROROČANSTVO PREDVIĐA JAČANJE RUSIJE, ZATO JE NASTAO RAT Dragan Pjević tvrdi: Svaki NATO general ima tu knjigu

(Espeso/Telegraf.rs/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.