ALPER JE PRVI TURČIN U SVEMIRU: Evo kako se UPISAO u ISTORIJU! (VIDEO)
Foto: TWITTER/INTERNATIONAL SPACE STATION / SCREENSHOT

S trojicom astronauta pristigao na ISS

ALPER JE PRVI TURČIN U SVEMIRU: Evo kako se UPISAO u ISTORIJU! (VIDEO)

Gezeravci je prvi turski državljanin u svemiru

Objavljeno:

Četiri evropska astronauta uspešno su pristigla na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a danas objavljeni snimci pokazuju kako ih pozdravlja posada koja se već nalazi u stanici ISS.

Novi astronauti, koji su na ISS stigli svemirskom letelicom Spejs Iks Kru Dragon, koju je omogućila privatna američka kompanija za svemirske letove Akiom Spejs sa sedištem u Hjustonu, ostaće na ISS dve nedelje.

Prvi turski državljanin u svemiru

Majkl Lopez-Alegrija, NASA astronaut rođen u Španiji, Italijan Valter Viljadej, Šveđanin Markus Vand i Turčin Alper Gezeravci poleteli su u četvrtak sa floridskog Kejp Kanaverala. Gezeravci je prvi turski državljanin u svemiru.

Evropska svemirska agencija (ESA) izvestila je da je Vant prvi od nove generacije evropskih astronauta koji učestvuje u komercijalnom letu sa posadom preko Aksiom svemira. Među 20 eksperimenata koje će četiri novopridošla astronauta izvesti na ISS-u je i efekat dizajna svemirskog kućišta na nivo stresa astronauta.

Između ostalog, pokušaće da dekodiraju promene koje se dešavaju u strukturi ćelija u bestežinskim uslovima. Putovanje je organizovao Akiom Spejs u saradnji sa NASA-om i Spejs Iks-om, a prema pisanju medija cena po putniku je oko 50 miliona evra.

Bonus video:

00:42

Šta je teretni brod Tijendžou-4 poneo u svemir?

(Espreso/Indeks/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.