"NE IGRAJTE SE VATROM": Stiglo OPASNO upozorenje komšijama zbog ČESTITKE za izbore
Tajvan, Foto: Profimedia

opasno

"NE IGRAJTE SE VATROM": Stiglo OPASNO upozorenje komšijama zbog ČESTITKE za izbore

U sukob oko teritorije Tajvana uvukli su se i Filipini

Objavljeno:

Kina je upozorila danas Filipine da se "ne igraju vatrom" po pitanju Tajvana i da prestanu da šalju pogrešne signale separatističkim snagama na ostrvu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je na redovnom brifingu za novinare da su čestitke filipinskog predsednika Ferdinanda Markosa novoizabranom predsedniku Tajvana Laju Čing-teu ozbiljno narušile princip „jedne Kine“ i izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Pakinga i Manile, objavila je kineska agencija Sinhua.

Mao je istakla da ta čestitka, takođe, predstavlja grubo mešanje u unutrašnje poslove Kine. Kina se tome snažno protivi i uložila je oštar protest Filipinima, istakla je Mao, navodeći da je pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Nong Rong jutros uručio demarš filipinskom ambasadoru u Kini i pozvao filipinsku stranu da pruži objašnjenje za Markosovu čestitku.

1 / 6 Foto: Alex Chan Tsz Yuk / Zuma Press / Profimedia

Rezultati izbora na Tajvanu neće promeniti osnovni obrazac i pravac razvoja odnosa i neće zaustaviti opšti trend konačnog i neizbežnog ponovnog ujedinjenja Kine, istakla je Mao.

Mao je predložila filipinskom predsedniku da pročita više knjiga da bi mogao, kako je navela, na pravi način da razume detalje tajvanskog pitanja i iz toga izvuče prave zaključke.

Bonus video:

03:06

KINA ĆE INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠITI SVOJ SAN O PODMLAĐIVANJU! Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVUKU

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.