ŽIVOT KONTROVERZNOG BOGATAŠA NIJE UVEK BIO MED I MLEKO: Zvali ga knjiškim moljcem, tukli posle škole, a sada...
Ilon Mask, Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE / POOL

multimilijarder

ŽIVOT KONTROVERZNOG BOGATAŠA NIJE UVEK BIO MED I MLEKO: Zvali ga knjiškim moljcem, tukli posle škole, a sada...

U decembru 2016. godine, magazin Forbs uvrstio ga je u najbogatije ljude na svetu, zauzevši 21. mesto na listi svih moćnika

Objavljeno: 15:02h

Iako se Ilon Mask suočavao sa poslovnim padovima i sumnjama u njegove avangardne projekte poput kolonizacije Marsa, razvoja električnih automobila, ili ugrađivanja implanta u mozak, on ih pre ili kasnije realizuje što se odražava na streloviti rast bogatstva ovog, kako ga mnogi opisuju, bolesno ambicioznog i kontraverznog vizionara.

Ali, ko je zapravo ovaj avangardni multimilijarder?

Ilov Riv Mask rođen je 28. juna 1971. godine u Južnoafričkoj republici. Osnivač je, direktor i glavni inženjer kompanije Spejs eks, kao i saosnivač, direktor i dizajner proizvoda u kompaniji Tesla.

U decembru 2016. godine, magazin Forbs uvrstio ga je u najbogatije ljude na svetu, zauzevši 21. mesto na listi svih moćnika.

Ilon Mask
foto: Profimedia

Od januara 2019. godine njegovo neto bogatstvo procenjeno je na neverovatnih 21, 4 milijardi dolara, međutim iz godine i godinu ovaj uvećanjem imovine dospeo je na 1. mesto najbogatijih ljudi na svetu januara 2021. godine.

Zlostavljan u detinjstvu

Mask je dete Kanađanke, koja je bila model i nutricionistkinja i oca, Južnoafrikanca, inženjer, pilot i mornar.

Roditelji su se razveli kada mu je bilo devet godina i ostao je da živi sa ocem, ističući kasnije da to "nije bila dobra ideja" prekinuvši sve odnose sa njim.

Kako navodi "Vašington post" , njegov otac je bio sklon emocionalnom nasilju i strog pa je njemu i bratu, navodno, naređivao da "sede četiri sata ćutke dok im je držao lekcije".

Istovremeno, bio je na udaru vršnjaka koji su ga smatrali nespretnim i "knjiškim moljcem", jer je mnogo čitao. Grupa dečaka ga je u više navrata tukla, a jednom je završio i u bolnici jer su ga bacili niz stepenice i udarali dok se nije onesvestio.

Karijera

U martu 1999. godine, Mask je sa 10 miliona dolara od prodaje Zip2 učestvovao u osnivanju X.com, kompanije za onlajn finansijske usluge i plaćanje putem elektronske pošte, prenosi Globalsecurity.

Godinu dana kasnije kompanija se spojila sa kompanijom Confinity, koja je imala uslugu za prenos novca pod nazivom Pejpal.

Ilon Mask
foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Sjedinjene kompanije usredsredile su se na Pejpal usluge i 2001. godine promenili su naziv u Pejpal.

U oktobru 2002. godine, Pejpal je kupljen od strane Ibeja za 1,5 milijardi dolara, od kojih je Mask dobio 165 miliona.

Sa 100 miliona dolara svog bogatstva, Mask je osnovao Space Exploration Technologies, odnosno Spejs eks.

Kompanijine prve dve lansirane rakete su Falkon 1 i Falkon 9 (po svemirskom brodu „Millenium Falcon” iz filma Zvezdani ratovi), a prva letelica je Dragon

Godine 2006, Spejs eks je dobio ugovor sa NASA-om za nastavak razvoja i ispitivanja Falkon raketa-nosača i Dragon letelice za prevoz tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu, piše u Web.archive.org.

Ilon Mask
foto: Profimedia

Usledio je ugovor sa NASA-om od 1,6 milijardi dolara 23. decembra 2008. godine za dvanaest letova Falkon 9 raketa i Dragon letelice.

Tesla

Februara 2004. godine, Mask je investirao u kompaniju Tesla Motors i pridružio se upravnom odboru kao njegov predsednik.

Kompanija je prvo konstruisala električni sportski automobil, Tesla Rodster, 2008. godine i prodala oko 2500 vozila u 31 zemalja.

Ilon Mask, Pivo, Tesla
foto: Tesla / Ferrari / Profimedia

Mask je favorizovao proizvodnju kompaktnog Tesla modela u vrednosti od 30 hiljada američkih dolara.

Porodica

Mask je upoznao svoju prvu ženu, kanadsku književnicu Džastinu Mask, dok su oboje studirali na Univerzitetu Kvins u Ontariju. Venčali su se 2000. godine, a razveli 2008. godine.

Njihov prvi sin, Nevada Aleksandar Mask, umro je od sindroma iznenadne smrti odojčeda kada je imao 10 nedelja.

Kasnije su putem vantelesne oplodnje dobili pet sinova.

Bonus video:

00:44

BEZOS IZNEO CRNU PROGNOZU, EVO KAKO ĆE POGODITI SRBIJU!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.