RAZOTKRIVENA MREŽA BOGATIH EPSTAJNOVIH SARADNIKA, ALI...Jedna stvar je i dalje MISTERIJA, na ovo niko NEMA ODGOVORA
Džefri Epstajn, Foto: SDNY / Zuma Press / Profimedia

POTRES U SVETU

RAZOTKRIVENA MREŽA BOGATIH EPSTAJNOVIH SARADNIKA, ALI...Jedna stvar je i dalje MISTERIJA, na ovo niko NEMA ODGOVORA

Odavno je poznato da je osramoćeni seksualni prestupnik Džefri Epstajn delovao u središtu mreže bogatih, slavnih i moćnih koja se protezala širom sveta, ali dokumenti objavljeni sinoć ipak su šokantni jer otkrivaju veličinu njegovog elitnog kruga

Objavljeno: 10:33h

Britanski Guardian objavio je zanimljivu analizu otkrića koja proizlaze iz objavljene zbirke sudskih dokumenata na 943 stranice o milijarderu pedofilu Džefriju Epstajnu i njegovom krugu bogatih i slavnih poznanika.

Odavno je poznato da je osramoćeni seksualni prestupnik Džefri Epstajn delovao u središtu mreže bogatih, slavnih i moćnih koja se protezala širom sveta, ali dokumenti objavljeni sinoć ipak su šokantni jer otkrivaju veličinu njegovog elitnog kruga. Zbog tužbe za klevetu, koja uključuje optužbe protiv Epstajna i njegove najbliže saradnice Gislejn Maksvel, u fokus su došle razmere njihove društvene mreže, navodi Guardian u analizi.

Izvanredna mreža Epstajna i Maksvel

Objava dokumenata koju je naredila američki sudija Loreta Preska traži se još od 2016. Možda je to samo prvi u nizu dokumenata koji u detalje otkrivaju neverovatnu mrežu za seksualnu trgovinu ljudima, čija su meta bile prvenstveno tinejdžerke, koju su ispleli Epstajn i Maksvel dok su organizovali zabavu za zabavom u domovima širom sveta.

Imena razbacana po izjavama i pravnoj korespondenciji koja se pojavila u tužbi, koju je 2015. podnela tužiteljka princa Endua Virdžinija Đufre, kreću se od bivšeg američkog predsednika Bil Klintona, za kog je jedna Epstajnova žrtva tvrdila da joj je Epstajn rekao "da ih voli mlade", do britanskog princa Endrua, pevača Majkl Džeksona, francuskog frizera Frederika Fekaija, "lovca na modele" Žan-Luka Brunela, mađioničara Dejvida Koperfilda i hvaljenog fizičara Stivena Hokinga.

Stiven Hoking
foto: AP

Iako mnogi muškarci do sada imenovani u dokumentima nisu optuženi ni za kakvo seksualno zlostavljanje, bilo kakvo društveno približavanje Epstajnu - koji se, prema tvrdnjama američkih istražitelja, ubio 2019., dok je čekao suđenje za seksualnu trgovinu ljudima - ili pak Gislejn Maksvel, koja trenutno služi 20 godina u saveznom zatvoru nakon što je osuđena za slična zlodela 2021., potencijalno predstavlja katastrofu za ugled.

"Epstajn je rekao da Klinton voli mlade"

Jedan dokument iz maja 2016. uključuje pojedinosti svedočenja Johana Sjoberg, koja je "unovačena" sa univerzitetskog kampusa u dobi od 21 godine da radi kao maserka, a rekla je da je bila prisiljena na seksualne odnose s Epstajnom. Sjoberg je rekla da je Epstajn "jednom rekao da ih Klinton voli mlade, misleći na devojke".

Klinton je nepokolebljivo poricao bilo kakve ilegalne radnje ili znanje o Epstajnovim zločinima.

Bil Klinton
foto: AP

Dokumenti sa neredigiranim imenima oko 150 osoba su počeli izlaziti u javnost tek nakon duge pravne borbe. Nakon što je Maksvel osuđena za kazneno delo, povukla je svoje prigovore na objavu dosjea iz tužbe Virginije Đufre za klevetu protiv nje, što je podstaklo sinoćnju objavu dokumenata, koju su mediji i šira javnost širom sveta željno iščekivali.

Tužba Miami Heralda, koji je prvi pisao o Epstajnovoj trgovini maloletnim devojčicama na Floridi, potom je obvezala sud na objavu dotad zapečaćenih sudskih dokumenata.

"Dokumenti bi mogli da konačno prekinu višegodišnja nagađanja"

U članku objavljenom neposredno prije objave dokumenata Miami Herald je naveo da bi imena "konačno mogla prekinuti višegodišnja nagađanja o tome ko je od bogatih i moćnih bio saučesnik u groznom svetu seksualnog zlostavljanja".

Herald je takođe upozorio da bi dokumenti "mogli biti razočaravajući". Zasad se čini da ne otkrivaju mnogo toga o kriminalu u srcu jezive drame Epstajnovog uspona i pada, baš kao što ne dodaju mnogo već poznatoj priči.

Džefri Epstajn
foto: AP

Jedno pitanje je i dalje bez odgovora - kako se toliko obogatio?

Objavljeni dokumenti bacaju tek malo svetla na Epstajnov životni stil, ali ne odgovaraju ni na jedno od otvorenih pitanja o njegovim finansijskim aranžmanima sa bogatašima, ako ih je bilo, odnosno kako je stekao bogatstvo od 580 miliona dolara u vreme svoje smrti.

Osamnaest godina otkako se Epstajnovo ime pojavilo na optužnici za podvođenje maloletnica, mnoga pitanja koja ga još uvek okružuju samo su delimično dobila odgovor. Mnoge tajne su i dalje prisutne, a odgovori se možda mogu pronaći samo iza rešetaka sa Gislejn Maksvel ili će pak zauvek biti pokopani sa Epstajnom.

Bonus video:

04:03

Da li će pedofilija biti implementirana kao seksualno opredeljenje?

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.