RUSIJA I SAD POSTIGLE SPORAZUM KOJI ĆE ZATRESTI CELU PLANETU: U jeku HLADNOG RATA se odlučili na OVO?!
Foto: Profimedia

NEOČEKIVANO?

RUSIJA I SAD POSTIGLE SPORAZUM KOJI ĆE ZATRESTI CELU PLANETU: U jeku HLADNOG RATA se odlučili na OVO?!

Odluka je doneta kako bi se očuvala pouzdanost Međunarodne svemirske stanice kao celine

Objavljeno:

Novi hladni rat između Rusije i Amerike blokirao je saradnju ove dve zemlje u skoro svim oblastima, ali ne i u ispitivanju svemira. Roskosmos i NASA dogovorili da nastave da zajednički lansiraju astronaute i kosmonaute do Međunarodne svemirske stanice (MSS) bar do kraja 2025, piše The Moscow Times.

- Sporazum je postignut da se nastavi sa zajedničkim letovima i tokom 2025. Odluka je doneta kako bi se očuvala pouzdanost Međunarodne svemirske stanice kao celine. Cilj je da uvek bude garantovano prisustvo bar jednog predstavnika Roskosmosa u ruskom segmentu MSS i prisustvo bar jednog predstavnika NASA u američkom segmentu – navedeno je u saopštenju ruske svemirske agencije.

Trenutno se astronauti i kosmonauti prebacuju do orbite u letelicama „dragon“ kompanije SpejsEks za misije NASA i u letelicama „sojuz“ za misije Roskosmosa.

Prema postojećim planovima, MSS će funkcionisati bar do 2030. Rusija je najavila da će ostati u programu do 2028.

Od završetka Hladnog rata 1991. SAD i Rusija su započeli mnoge zajedničke programe u svemiru. Nakon 2014. i ruskog preuzimanja Krima odnosi dve sile su se pogoršali, a u fazu koju mnogi smatraju novim hladnim ratom ušli su kada je Rusija pokrenula veliki napad na Ukrajinu u februaru 2022.

Nakon toga, prekinuta je saradnja dve zemlje u skoro svim oblastima, a svemirski programi su jedini izuzetak.

Međunarodna svemirska stanica lansirana je u svemir 20. novembra 1998, pre nešto više od 25 godina.

Međunarodna svemirska stanica
foto: Nasa

U orbiti je trenutno sedmoro ljudi – komandir Andreas Mogensen iz Danske, Džazmin Mogbeli i Loral Ohara iz SAD, Satoši Furukava iz Japana, Konstantin Borisov, Oleg Kononenko i Nikolaj Čub iz Rusije.

Bonus video:

09:46

NATO SE ŠIRI I DALJE, RUSIJA SADA MORA DA INTEGRIŠE BELORUSIJU I KAZAHSTAN! Stručnjaci: Napad na Finsku bi značio SVETSKI RAT

(Espreso/ the Moscow Times/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.