TRAMP TONE SVE DUBLJE: Dobio još jednu PACKU, ovo bi moglo da ima OPASNE POSLEDICE
Donald Tramp, Foto: EPA/Ron Sachs

amerika

TRAMP TONE SVE DUBLJE: Dobio još jednu PACKU, ovo bi moglo da ima OPASNE POSLEDICE

Savezna država Mejn uklonila je Trampa sa glasačkih listića

Objavljeno:

Bivši predsednik Sjedninjenih Država Donald Tramp uklonjen je sa glasačkog listića za predsedničke izbore u Mejnu, pošto je demokratska državna sekretarka Mejna Šejna Belouz u četvrtak uklonila njegovo ime sa listića u skladu sa klauzulom o pobuni u američkom Ustavu.

Državna sekretarka Mejna time je postala prva izborna zvaničnica koji je jednostrano preduzela akciju koja ima potencijalne posledice za elektorski koledž, piše Glas Amerike.

Dok Mejn ima samo četiri elektorska glasa, to je jedna od dve države u kojima se oni dele. Tramp je osvojio jedan elektorski glas u Mejnu 2020, tako da bi njegovo isključenje sa glasačkih listića, ukoliko se pojavi kao republikanski kandidat na opštim izborima, moglo da ima velike implikacije u trci za koju se očekuje da će biti neizvesna.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: TASOS KATOPODIS / Getty images / Profimedia

Odluka državne sekretarke Mejna usledila je posle decembarske presude Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp isključen sa glasačkih listića u skladu sa Odeljkom 3, 14. amandmana.

Belouz je rekla da Tramp više ne može da se kandiduje predsednika SAD, jer njegova navodna uloga u napadu na Kapitol 6. januara 2021. predstavlja kršenje Odeljka 3 14. amandmana Sjedinjenih Država, koji zabranjuje dužnost onima koji su "učestvovali u pobuni“, prenosi Glas Amerike.

Njena odluka je usledila dan pošto su Trampovi advokati od nje zatražili da se diskvalifikuje zbog tvitova za koje su rekli da pokazuju pristrasnost. Ona je napad na Kapitol u SAD nazvala „pobunom“ i požalila se što Trampa nije osudio Senat SAD nakon što ga je opozvao Predstavnički dom.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: AP

Tim Donalda Trampa saopštio je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu SAD, koji nikada nije doneo odluku o Odeljku 3.

"Odluka državne sekretarke uskraćuje mogućnost hiljadama glasača u državi Mejn da glasaju za kandidata po svom izboru i trebalo bi da bude poništena", napisala je republikanska senatorka Suzan Kolins na platformi X.

Bonus video:

03:15

JA DA SAM NA TRAMPOVOM MESTU SASTAVILA BIH JE SA ZEMLJOM Poznata striptiz igračica o aferi Tramp: Nema toga kod stare garde

(Espreso/ Telegraf.rs/Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.