ODLUKA DRŽAVE KOJA JE KLJUČNA NA IZBORIMA ODUŠEVILA TRAMPA: Pohvalio se na mrežama, ali JEDNO PITANJE nije rešeno
Donald Tramp, Foto: Profimedia

amerika

ODLUKA DRŽAVE KOJA JE KLJUČNA NA IZBORIMA ODUŠEVILA TRAMPA: Pohvalio se na mrežama, ali JEDNO PITANJE nije rešeno

Trampa Mičigen neće zabraniti na glasačkim listićima, ali i dalje nisu uzeli u obzir pitanje ustanka

Objavljeno:

Vrhovni sud Mičigena odbio je da sasluša apel glasača u toj američkoj saveznoj državi da se Donaldu Trampu, bivšem šefu Bele kuće, zabrani učešće na predsedničkim izborima naredne godine.

BBC prenosi da su glasači, koji su se obratili Vrhovnom sudu Mičigena, nastojali da se pozovu na klauzulu u Ustavu SAD koja iz izborne trke diskvalifikuje svakog ko je bio angažovan u ustanku, a sve to zbog uloge koju je Tramp imao tokom nereda na Kapitol hilu u januaru 2021.

Ova odluka iz Mičigena stigla je svega nekoliko dana nakon što je Kolorado postao prva američka savezna država koja je presudila da Tramp ne može da bude izborni kandidat.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Profimedia

Navodi se da se Mičigen smatra jednom od onih država u kojima će se voditi presudna borba na predsedničkim izborima 2024.

Iako je stanovništvo Mičigena po tradiciji glasalo za demokrate, Tramp je kao republikanski kandidat 2016. tamo ostvario tesnu pobedu.

Ipak, na izborima održanim 2020. većinski deo birača u Mičigenu se predomislio i obnovio podršku Demokratskoj partiji čiji je kandidat Džo Bajden tamo pobedio sa skoro tri odsto prednosti u odnosu na Trampa.

Za razliku od Kolorada, pokušaj zabrane Trampove kandidature na izborima planiranim za novembar 2024. u Mičigenu propao je već na samom početku, a za žalbu podnetu Vrhovnom sudu te savezne države odmah je ocenjeno da ima malo šanse za uspeh.

Tramp je odluku iz Mičigena odmah pohvalio na svojoj društvenoj mreži Trut soušal, ocenivši pokušaj njegovih protivnika da mu zabrane kandidaturu kao "patetični gambit sa ciljem nameštanja izbora".

Donald Tramp
Donald Trampfoto: TASOS KATOPODIS / Getty images / Profimedia

Ova presuda znači da će se njegovo ime pojaviti na glasačkom listiću za republikanske unutarstranačke izbore, koji su zakazani za 27. februar.

Navodi se da je tužbu protiv Trampa još u spetembru podnela grupa aktivista pod nazivom "Sloboda govora narodu" koja je naklonjena Demokratskoj partiji.

Oni su nakon presude saopštili da je odluka Vrhovnog suda Mičigena doneta tesnom većinom i da se radi o tehničkoj odluci koja se može primeniti samo na republikanskim unutarstranačkim izborima u toj saveznoj državi.

- Međutim, Vrhovni sud Mičigena nije odbacio mogućnost da pitanje diskvalifikacije Donalda Trampa zbog angažovanja u ustanku usmerenom protiv Ustava SAD može da bude rešeno u kasnijoj fazi - poručio je Ron Fajn, direktor za pravna pitanja "Slobode govora narodu".

Podseća se da je Vrhovni sud Kolorada prošle nedelje odluku o zabrani kandidovanja Trampa doneo uz četiri glasa "za" i tri "protiv", a ona se odnosi samo na republikanske unutarstranačke izbore koji su u toj saveznoj dfržavi planirani za 5. mart i ne sprečava ga da se kandiduje u drugim delovima SAD.

U slučaju Kolorada sud niže instance presudio je da je Tramp prekršio Odeljak 3 u okviru 14. amandmana američkog Ustava koji zvaničnicima koji su se "angažovali u ustanku ili pobuni" zabranjuje obavljanje federalne funkcije.

Bonus video:

01:24

TRAMP OPTUŽEN JER SE PREDSTAVLJAO BOGATIJIM NEGO ŠTO JESTE?! Jelača: Ovo je najgori momenat za njega, a evo ZAŠTO je to radio

(Espreso/ Kurir.rs/BBC/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.