ČOVEK BEZ MILOSTI KOGA SU GRCI SMATRALI NAJVEĆIM KRIVCEM: Ko je Šojble od KOGA je samo JEDNA žena bila MOĆNIJA?
Volfgang Šojble, Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

biografija

ČOVEK BEZ MILOSTI KOGA SU GRCI SMATRALI NAJVEĆIM KRIVCEM: Ko je Šojble od KOGA je samo JEDNA žena bila MOĆNIJA?

Volfgang Šojble, koji je preminuo danas, bio je za vreme mandata Angele Merkel i ministar finansija od 2009. do 2017. godine

Objavljeno:

Nemački političar Volfgang Šojble, koji je bio član Bundestaga više od pola veka, preminuo je u 81. godini. Šojble je poznat i kao ekonimista oštrog jezika i kum evra.

Mnogi su smatrali da je on, posle Angele Merkel, najmoćnija ličnost Nemačke.

U Evropi je važio za štedljivog komesara bez milosti. Šojble je za vreme mandata Angele Merkel bio i ministar finansija od 2009. do 2017. godine.

Angela Merkel
Angela Merkelfoto: Profimedia

Svet će ga pamtiti po tvrdom stavu koji je zauzeo prema zemljama južne Evrope tokom krize evrozone i po tome što je odbio pozive Međunarodnog monetarnog fonda da Grčkoj da više vremena da obuzda deficit. Poznati su i njegovi dueli sa Janisom Varufakisom.

Zagovornik politike štednje, Šojbleov budžet za 2014. omogućio je Nemačkoj da se ne zadužuje po prvi put od 1969. godine.

Kada je odlazio sa mesta ministra finansija to je značilo i veliku promenu u Nemačkoj i Evropi. On se u Evropi doživljavao kao simbol nedostatka fleksibilnosti Berlina po pitanju javnih finansija.

Poštovanje i oštar jezik

Volfgang Šojble govorio je da mnogi ne shvataju njegov ironični humor. On je znao da bude veoma grub i težak. Na prijateljstvima je bio štedljiv. Kancelarki i nakon godina i godina zajedničkog rada uvek je persirao, kao i predsedniku sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), Horstu Zehoferu. Šojble je bio lojalan ali nije tip ortaka.

"U svom dugom životu sam naučio da su lični odnosi i uzajamno poštovanje nešto drugo od političkog suparništva. To je kao sa dva fudbalera: kada igraju jedan protiv drugoga onda se posvete igri, ali i pored toga mogu da budu prijatelji. Ali barem ne bi trebalo da budu neprijatelji. Ja poštujem druge.“

Kada je 2010. godine javno oštro kritikovao svog portparola izgubio je mnoge simpatije. Inače, na njega je bio pokušan i atentat – posle toga je teško oboleo. Nekoliko puta je morao u bolnicu, delovao je razdražljivo i dotučeno. Iz takve teške situacije Šojble se ponovo izdigao. Zdravstveno stanje mu je kasnije dugo bilo dobro. Ljubitelj fudbala bio je oduševljen minhenskih Bajernom, SC Frajburgom i naravno Evropom.

Volfgang Šojble
foto: Wolfgang Schäuble

"Evropa je najbolja stvar koja je Nemcima uspela“

Odrastao je u posleratnom periodu u nemačko-francuskoj pograničnoj oblasti i već decenijama se zalaže za produbljivanje evropske integracije. Njegov cilj je bila evropska savezna država.

"Mi moramo korak po korak da jačamo naše zajedničke institucije. To je naš zajednički interes, ali to je moguće samo u onolikoj meri, koliko smo u stanju da u to ubedimo stanovništvo, kod kojeg postoji mnogo otpora“, govorio je Šojble za Dojče vele.

Kriza, kakva je nekada vladala dužnička kriza u Evropi zaoštrava stvari:

"Ukoliko padnemo, izgubićemo mnogo. To znači, evropsko ujedinjenje je najbolje što su Nemci postigli nakon Drugog svetskog rata“, govorio je Šojble.

Kao zagovornik stroge politike štednje u zemljama pogođenim krizom, nemački ministar finansija postao je izrazito omražen poslednjih godina u južnoj Evropi. Grci su ga recimo proglasili za krivca zbog ekonomske krize koja je pogodila njihovu zemlju, smatrao je poslanik u parlamentu EU Jorgo Hacimarkakis."I dalje verujem da je to vreme 1989. i 1990. godina, kada je pao zid i kada sam kao ministar unutrašnjih poslova radio na ugovoru o ujedinjenju – da je to nekako bila najveća stvar.“

Bonus video:

02:30

ISTORIJSKI IZBORI: Angela Merkel kao primer moćne žene u politici

(Espreso/ Blic Biznis/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.