PREMINUO ČUVENI NEMAČKI POLITIČAR!
Volfgang Šojble, Foto: Wolfgang Schäuble

saopšteno je

PREMINUO ČUVENI NEMAČKI POLITIČAR!

Volfgang Šojble, legenda Hrišćansko-demokratske unije, umro je u snu

Objavljeno: 09:40h

Čuveni nemački političar Volfgang Šojble preminuo je u 81. godini.

Legenda Hrišćansko-demokratske unije (CDU) preminula je u snu.

Šojble, koji je bio deo Bundestaga više od 50 godina, za sobom je ostavio suprugu, četvoro dece i četvoro unučadi.

Rođen je u Frajburgu 1942, gde je i studirao, a potom je studirao i na Univerzitetu u Hamburgu.

Karijeru je započeo u okružnom sudu u Ofenburgu 1978. Njegova politička karijera je počela 1969, a već tri godine kasnije izabran je u Bundestag tako što je osvojio mesto izborne jedinice u Ofenburgu.

Njegova ministarska karijera počela je 1984. kada ga je kancelar Helmut Kol imenovao za ministra za specijalne poslove. Godine 1989. Šojble je imenovan za ministra unutrašnjih poslova i vodio je pregovore za ponovno ujedinjenje u ime Savezne Republike Nemačke.

Tokom svog mandata na mestu ministra unutrašnjih poslova, Šojble je bio jedan od najpopularnijih političara u Nemačkoj i redovno se pominjao kao mogući budući kancelar, iako se povremeno suočavao sa kritikama aktivista za građanska prava zbog svoje politike zakona i reda.

Nakon poraza CDU/CSU na saveznim izborima 1998. godine, Šojble je nasledio svog mentora Helmuta Kola na mestu predsednika CDU, ali je podneo ostavku posle manje od dve godine nakon skandala sa finansiranjem partija.

Volfgang Šojble
Volfgang Šojblefoto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Šojble je 2005. ponovo postao ministar unutrašnjih poslova u kabinetu kancelarke Angele Merkel, a 2009. ministar finansija, i na toj funkciji je ostao skoro osam godina.

Mnogi su smatrali da je on, posle Angele Merkel, najmoćnija ličnost Nemačke.

Svet će ga pamtiti po tvrdom stavu koji je zauzeo prema zemljama južne Evrope tokom krize evrozone i po tome što je odbio pozive Međunarodnog monetarnog fonda da Grčkoj da više vremena da obuzda deficit.

Zagovornik politike štednje, Šojbleov budžet za 2014. omogućio je Nemačkoj da se ne zadužuje po prvi put od 1969. godine.

Bonus video:

00:23

Sahrana Jelene Čvorović Paunović

(Espreso/ Telegraf/ I.N / Prenela V:A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.