STRAŠNA EKSPLOZIJA U HAMASOVIM TUNELIMA ISPOD GAZE: IDF objavio dramatične snimke
Hamas/ Ilustracija, Foto: AP Photo Fatima Shbair

rat u izraelu

STRAŠNA EKSPLOZIJA U HAMASOVIM TUNELIMA ISPOD GAZE: IDF objavio dramatične snimke

Vojska je saopštila da je "razotkrila terorističku infrastrukturu" ispod grada

Objavljeno:

Izraelske odbrambene snage tvrde da su uništile veliku mrežu strateških podzemnih tunela u Gazi kojima upravlja Hamas.

Dramatični snimci koje je objavila IDF prikazuju veliku eksploziju u "elitnoj četvrti" u Pojasu Gaze, a koja se desila u četvrtak.

Vojska je saopštila da je "razotkrila terorističku infrastrukturu" ispod grada u sredu uveče i da su pronašli "kancelarije koje pripadaju visokom vojnom i političkom rukovodstvu Hamasa".

"Mreža tunela je uništena na kontrolisan način", navodi se u saopštenju IDF-a uz koje su priložili video-snimak eksplozije.

I SAD i Izrael tvrde da se Al Šifa, najveća gradska bolnica, koristila kao pokriće za podzemne baze Hamasa. Posle racija na bolnicu prošlog meseca i evakuacije pacijenata, Izrael je počeo oprezno kretanje kroz tunele otkrivene oko centra.

Izrael je prošlog meseca podelio video-snimke u kojima su navodno otkrili zalihe malokalibarskog oružja koje su se nalazile u bolnici.

Šta je Al Šifa?

Dar Al Šifa, odnosno u prevodu Kuća isceljenja, jeste bolnički kompleks u gradu Gaza na severu Pojasa. Nalazi se na oko 500 metara od obale i glavnog puta koji povezuje sever i jug enklave. Unutar bolničkog kompleksa postoji više grupisanih šestospratnica u koje može da se smesti od 600 do 900 bolničkih kreveta i u kojima u normalnim uslovima radi na hiljade članova medicinskog osoblja.

Ova bolnica bila je oslonac u pružanju zdravstvene zaštite na lokalnom nivou, sa nizom usluga koje druge bolnice u Gazi nisu mogle ponuditi. Od početka rata, ona je postala sklonište za one koji su raseljeni zbog borbi.

Koje tvrdnje kruže za Hamas?

Izrael tvrdi da je Hamas sagradio svoj štab u bunkerima i tunelima ispod bolničkog kompleksa, te da teroristi koriste zgradu, pacijente i osobolje kao živi štit. Bezbednosni zvaničnici su rekli i da su, nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi, svi lideri Hamasa bili smešteni u "komandnom kompleksu", koji se nalazi ispod bolnice.

Za šta su se koristili tuneli?

Inače, brojni tuneli ispod Gaze najpoznatiji su kao prolazi korišćeni za krijumčarenje robe iz Egipta i pokretanje napada na Izrael.

U pitanju je bio širok lavirint tunela, prema nekim svedočenjima nekoliko kilometara ispod zemlje, koji se koristio za transport ljudi i robe, za skladištenje raketa i municije, te kao baza za komandne i kontrolne centre Hamasa.

Broj mrtvih u Gazi je premašio 20.000 ljudi, saopštili su danas zvaničnici.

Bonus video:

02:18

HAMASOVCI SEKLI PETE ŽENAMA DA NE BI BEŽALE! Trifunović: Izrael bi SIGURNO upotrebio nuklearno oružje, da Amerika nije uradila OVO

(Espreso/Telegraf.rs/A.Đ./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.