OTVOREN PRELAZ IZMEĐU GAZE I IZRAELA PRVI PUT OD POČETKA RATA: Omogućen ulazak kamiona HUMANITARNE POMOĆI
Rat u Izraelu, Foto: AP Photo Ali Mohmoud

pomoć gazi

OTVOREN PRELAZ IZMEĐU GAZE I IZRAELA PRVI PUT OD POČETKA RATA: Omogućen ulazak kamiona HUMANITARNE POMOĆI

Objavljene su i fotografije spojenih kamiona u kojima se nalazi pomoć

Objavljeno: 17:53h

Granični prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze otvoren je danas prvi put od početka rata i omogućen je prolazak kamiona sa humanitarnom pomoći, rekao je portparol kabineta izraelskog premijera.

Taj granični prelaz zatvoren je za kamione od 7. oktobra, kada je Hamas pokrenuo divljačke napade na južna izraelska naselja, nakon čega je izraelska vojska krenula u ofanzivu na Gazu. Izrael je do početka decembra odbijao pozive UN i drugih da otvore prelaz, ali je pristao da ga otvori prošle nedelje.

Ministarka spoljnih poslova Francuske u poseti Izraelu, traži hitno primirje

- Od danas će kamioni UN sa humanitarnom pomoći proći bezbednosnu proveru i biti poslati direktno u Gazu preko Kerem Šaloma - saopštila je izraelska vlast COGAT, odgovorna za koordinaciju aktivnosti sa palestinskim teritorijama. Izrael pod pritiskom

Izrael
Izraelfoto: EPA HAITHAM IMAD

Izrael pod pritiskom

Objavljene su i fotografije spojenih kamiona, navodi nemačka agencija dpa ​​i citira izjavu COGAT-a da će to povećati dnevni iznos pomoći Gazi. Zbog katastrofalne humanitarne situacije u opkoljenoj i blokiranoj palestinskoj enklavi, Izrael je bio pod snažnim međunarodnim pritiskom, uključujući Sjedinjene Države, najbližeg saveznika Izraela.

Gaza
Gazafoto: EPA NEIL HALL

Do sada su ograničene količine humanitarne pomoći poslate iz Egipta preko prelaza Rafa, koji nije dovoljno opremljen da pregleda veliki broj kamiona.

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

(Espreso / Indeks / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.