DŽINOVSKA RUPA SE POJAVILA NA SUNCU, VEĆA JE ČAK 60 PUTA OD ZEMLJE! Evo kakve bi to POSLEDICE moglo da ima po NAS
Foto: Profimedia

pet puta veća od jupitera

DŽINOVSKA RUPA SE POJAVILA NA SUNCU, VEĆA JE ČAK 60 PUTA OD ZEMLJE! Evo kakve bi to POSLEDICE moglo da ima po NAS

Poslednja koronalna rupa, koja je viđena u martu, oslobodila je najmoćniju geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u poslednjih šest godina

Objavljeno:

U onome što se čini kao novi izazov za astronome, ogromna tamna rupa je nastala na površini Sunca i oslobađa moćne tokove brzog zračenja, zvanog solarni vetar, pravo ka Zemlji.

Prema naučnicima, veličina i orijentacija privremenog jaza, koji je širi od 60 Zemlja odnosno pet puta veći od Jupitera, ostaje bez presedana u trenutnoj fazi solarnog ciklusa.

Naučno se zove koronalna rupa.

Ostaje nejasno koliko će vremena biti potrebno da rupa nestane sa Sunca, međutim, prema prethodnim zapisima, koronalne rupe su trajale duže od jedne sunčeve rotacije (27 dana), prema NOAA. Rupa će se, međutim, uskoro rotirati od Zemlje.

Posledica ovog fenomena nisu razlog za uzbunu. Radi se o solarnoj oluji osrednje jačine, ali je naučnicima veoma zanimljivo zbog praćenja ponašanja Sunca dok ulazimo u solarni maksimum.

Sunce se u poslednje vreme ponaša veoma nestalno, što je i očekivano jer naša zvezda prolazi kroz svoje cikluse, a tokom ovog dobija više pega, sunčeve baklje, masivna koronalna izbacivanja materijala i koronalne rupe.

Sunce
foto: Ján Honza / profimedia.com / Profimedia

Ovakva aktivnost eskalira do određenog vrhunca, odnosno solarnog maksimuma, pre nego što se smiri i krene ka solarnom minimumu – periodu relativne mirnoće i smanjene aktivnosti.

Ovaj ciklus se čini da je uslovljen, ili se barem poklapa, sa smenom sunčevog magnetnog polja, odnosno kada njen severni i južni pol „zamene mesta“.

Ova smena će se desiti na solarnom maksimumu koji se očekuje tokom 2024. godine.

Poslednja koronalna rupa, koja je viđena u martu, oslobodila je najmoćniju geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u poslednjih šest godina.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ Blic/ Wionews/ NASA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.