PROGLAŠENA EPIDEMIJA MORBILA U KOMŠILUKU! Registrovano skoro 2.000 novih slučajeva
Bolesno dete, Foto: Profimedia

zdravlje

PROGLAŠENA EPIDEMIJA MORBILA U KOMŠILUKU! Registrovano skoro 2.000 novih slučajeva

Zbog velikog broja obolelih Rumunija je proglasila epidemiju morbila

Objavljeno:

Ministarstvo zdravlja Rumunije proglasilo je u utorak epidemiju morbila širom zemlje, nakon što je registrovalo skoro 2.000 novih slučajeva u 29 od 41 okruga. Ovo će pomoći da se povećaju stope vakcinacije među ugroženom decom, istakli su zvaničnici.

Ministarstvo je identifikovalo decu uzrasta od 9 do 11 meseci, kao i one koji nisu završili raspored vakcinacije, kao glavne mete svoje akcije imunizacije, uz obećanje da će sprovesti kampanju podizanja svesti javnosti kako bi se rešila situacija.

U saopštenju se izražava žaljenje zbog pada stope vakcinacije u Rumuniji tokom protekle decenije, gde se navodi da je 78% dece koja ispunjavaju uslove primilo jednu vakcinu protiv morbila, dok je samo 62% imalo dve doze vakcine.

Bolesno dete
Bolesno detefoto: Profimedia

Ministar zdravlja Aleksandru Rafila rekao je medijima da se pokrivenost od 95 odsto smatra dovoljnim da se rizik od izbijanja drži pod kontrolom. Vakcinacija protiv malih boginja uključena je u nacionalni raspored imunizacije dece, rekao je on, pri čemu se prva vakcina obično daje jednogodišnjacima. Tokom proglašene epidemije, i mlađa deca se mogu vakcinisati, štiteći ih od infekcije.

Bonus video:

02:40

OD POČETKA GODINE REGISTROVANO 28 EPIDEMIJA BRNU VIRUSA! Najpogođenija deca predškolskog uzrasta OVU HRANU IM NIKAKO NE DAVATI

(Espreso/ Telegraf.rs/ S.Ž)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.