DANAS ISTIČE PREKID VATRE IZMEĐU IZRAELA I HAMASA, A SVI SE PITAJU SAMO JEDNO: Oči sveta uprte u OVU zemlju!
Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI, EPA-EFE/MOHAMMED SABER

SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU

DANAS ISTIČE PREKID VATRE IZMEĐU IZRAELA I HAMASA, A SVI SE PITAJU SAMO JEDNO: Oči sveta uprte u OVU zemlju!

Danas je drugi dan dvodnevnog produženja primirja u Gazi

Objavljeno:

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je dobila spisak sa imenima otetih Izraelaca koje Hamas treba da oslobodi danas tokom dana, što je šesta grupa talaca koja će biti oslobođena u okviru privremenog primirja u Gazi između Izraela i palestinskih militanata.

U saopštenju iz kabineta izraelskog premijera navodi se da su porodice onih koji se nalaze na spisku obaveštene, bez davanja dodatnih detalja.

Danas je drugi dan dvodnevnog produženja primirja u Gazi. U okviru dogovorenog privremenog prekida vatre, Hamas je oslobodio deo taoca koje su palestinski militanti zarobili tokom razornog napada na jug Izraela 7. oktobra, u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i ulazak veće količine humanitarne pomoći u Gazu.

Prema uslovima sporazuma, prekid vatre bi mogao da se produži za više dana, do ukupno 10 dana, ako Hamas svakog dana oslobodi najmanje 10 dodatnih talaca, pri čemu bi Izrael oslobodio više zatvorenika, prema dogovoru tri za svakog taoca.

Ali sa manje žena i dece u zarobljeništvu, to bi moglo zahtevati pregovore o oslobađanju barem nekih izraelskih muškaraca po prvi put.

Pojas Gaze, Palestina, Izrael
foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Do sada je samo jedan muškarac, rusko-izraelski Ron Krivoj (25) pušten u okviru sporazuma, nakon intervencije iz Moskve. Muškarci su bili i među oslobođenim tajlandskim državljanima, ali se to desilo u okviru posebnog dogovora.

Šef Mosada Dajvid Barnea posetio je juče Katar gde se razgovaralo o potencijalnom daljem produženju primirja.

Svi sada gledaju u posrednika Katar, čije je ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da nastoji da pregovara o dodatnim danima prekida vatre i više oslobađanja.

Obaveštajni zvaničnici SAD i Izraela bili su juče u Dohi na razgovorima.

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Šanse za produženje su komplikovane činjenicom da se još uvek ne zna gde se nalaze neki taoci, nakon što su različite grupe ušle u Izrael zajedno sa Hamasom 7. oktobra.

Katar je juče saopštio da još nije u stanju da potvrdi koliko talaca drži Hamas van današnje liste.

Ranije je Katar rekao da najmanje 40 talaca nisu u rukama Hamasa. Palestinski islamski džihad tvrdi da drži 30 talaca u zatočeništvu.

Hans-Jakob Šindler, viši direktor Projekta za borbu protiv ekstremizma, rekao je za Sky news da u Gazi postoji i "dobro razvijena ekonomija krijumčarenja".

"Dakle, moguće je da taoci nisu ni pod kontrolom Hamasa ni Islamskog džihada - već ovih kriminalnih organizacija", naglasio je on.

rat, Izrael, Palestina, rat u izraelu
foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

BBC piše da postoji dobra šansa da privremeno primirje bude produženo za još 48 sati.

Dodaje se da se čini da obe strane to žele, sve dok ovaj proces teče više ili manje prema planu, sa vrlo malo izazova ili prekida.

Ne znamo stanje pregovora koji su se vodili, ali znamo da su se odvijali. Napori da se ovo primirje održi biće intenzivni.

Ono što treba zapamtiti jeste da, kada se ovaj proces završi, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da njegove trupe planiraju da nastave svoje operacije u Gazi "punom snagom".

Bonus video:

01:25

IZRAEL MOŽE NAPRAVITI VELIKE POSLEDICE EVROPI I AMERICI: Prekid primirja poremetio tok rata! Ove države mogu da se umešaju u rat?!

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.