IZRAEL IMA JEDNU POSEBNU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU ZA KOJU NISTE ČULI:Nije ni Mosad ni Šin Bet
Mosad, Palestina, Foto: Ruma Aktar / Alamy / Alamy / Profimedia

tajna služba

IZRAEL IMA JEDNU POSEBNU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU ZA KOJU NISTE ČULI:Nije ni Mosad ni Šin Bet

Izrael pored Mosada i Šin Beta ima još jednu obaveštajnu službu

Objavljeno:

Šta je obaveštajna Jedinice 504 Izraelskih odbrambenih snaga, koja je u ponedeljak obelodanila svoju kritičnu umešanost u pomaganju da se sazna o Hamasovom zlostavljanju bolnica u Gazi, kao i u pomaganju kopnenim snagama IDF da budu efikasnije u Gazi? I koja je razlika između njene uloge i uloge Izraelske bezbednosne agencije (Šin Bet) i Mosada?

Prvo, kako objašnjava "Jerusalem post", istorijski je IDF uvek bila velika snaga, a sve njeno oružje, uključujući špijuniranje ljudi, bilo je jako i imalo je ogroman uticaj na sposobnost Izraela da napada i da se brani.

Nakon ratne katastrofe u Jomkipurskom ratu 1973. u kojoj su obaveštajci IDF preuzeli vođstvo za krivicu jer nisu predvideli da će Egipat i Sirija pokrenuti iznenadni napad na Izrael, vlada je počela značajnije da osnažuje mnogo manje Šin Bet i Mosad.

Ideja je bila da je potrebno više glasova sa više analitičkih alata i alata za prikupljanje obaveštajnih podataka, tako da čak i ako jedna agencija propusti veliku pretnju zbog grupnog razmišljanja i zaglavljenosti u zastarelim pretpostavkama, neka od drugih agencija bi razmišljala drugačije i otkrila pretnju.

Decenijama – barem do 7. oktobra – ovo je verovatno dobro funkcionisalo, podstičući više debata i različitih stavova među izraelskim obaveštajnim agencijama.

Hamas, Izrael, Rat u Izraelu
foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U jednom trenutku ove promene su značile da su i Mosad i Šin Bet bili u velikoj meri uključeni u Liban, čak i kada je Jedinica 504 već odavno tamo delovala.

Međutim, kasnije, Mosad se više fokusirao na Iran i širi međunarodni terorizam.

Isto tako, u jednom trenutku, Šin Bet je razvio veću stručnost u Gazi.

Sve je ovo značilo da je u nekom trenutku Jedinica 504 preuzela veću odgovornost za Liban, dok je Mosad – koji je uvek trebalo da ima globalniji fokus – prepustio Liban više Jedinici 504.

Kako je postajala sve više usredsređena na Liban, Jedinica 504 je prepustila veći deo špijunskog rada u Gazi Šin Betu, čak i ako su obaveštajne službe IDF nastavile da koriste razne tehnološke i alate za nadzor iz vazduha za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Jedinica 504 se vratila na jug

U ponedeljak je Jedinica 504 objavila da je ova promena poništena.

Čim se desio napad 7. oktobra, Jedinica 504 je izgradila improvizovani južni štab, udvostručila broj svojih snaga i ponovo počela da radi u Gazi.

Ciljevi Jedinice 504 obično su manje strateški od Mosada i Šin Beta i više se odnose na tekuće vojne operacije.

To znači da bi Jedinica 504 mogla ispitati mnoge uhapšene palestinske teroriste ili saosećajne palestinske civile sa malo ili bez ikakve pripreme, na linijama fronta, kako bi pomogla trupama u istom bloku da napreduju u sledećih nekoliko blokova, izbegavajući zasede i zamke.

rat, Rat u Palestini, Gaza, Izrael
foto: AP Photo Ohad Zwigenberg

Nasuprot tome, Šin Bet će verovatnije provesti duži vremenski period regrutujući izvore i veća je verovatnoća da će ispitivati pritvorenike u svojim sigurnim objektima, i jedno i drugo kako bi stekli širu sliku strateških informacija.

Šin Bet i Jedinica 504 se ponekad preklapaju u rešavanju obaveštajnih pitanja u nekim zemljama na granicama Izraela. Ali iako je porastao u poređenju sa pre 50 godina, Šin Bet je poznat po tome što je u stanju da se više specijalizuje za neobično složene misije, dok je poznato da Jedinica 504 može da donese veću kritičnu masu operativaca i ljudskih resursa za rešavanje problema.

U međuvremenu, Mosad je takođe postao mnogo veći nego što je nekada bio, i vodi agente, prikupljanje i operacije širom sveta, sa posebnim fokusom na Iran.

Ipak, kada je za tajnu operaciju potreban veći broj osoblja za borbena dejstva, Jedinica 504, zajedno sa nekim drugim jedinicama specijalnih snaga IDF, verovatno će barem dopuniti Mosad, čak ponekad i izvan standardnog okvira.

Još jedan zanimljiv potez u trenutnom ratu je korišćenje Jedinice 504 za upozorenje i pomoć pri evakuaciji palestinskih civila u Gazi. Jedinica je delovala veoma dobro u Siriji tokom 2010-ih kako bi pomogla da se ubede snage protiv Asadovog režima i drugi sirijski civili da izbegnu trvenja sa jevrejskom državom.

Da li će ponovno uspostavljanje Jedinice 504 u Gazi dovesti do veće posleratne uloge, posebno imajući u vidu da su Šin Bet i druge tehnološke obaveštajne jedinice IDF omanule po pitanju Hamasovih planova za invaziju?

S druge strane, do sada procureli obaveštajni podaci ukazuju na to da je mali broj vođa Hamasa – samo na samom vrhu – znao punu skalu planova terorističke grupe od 7. oktobra, tako da možda Jedinica 504 ne bi pomogla u tom slučaju.

Ipak, javnost će zahtevati promene u obaveštajnom establišmentu kada počne ispitivanje ko je odgovoran za napad Hamasa, a Jedinica 504, koja očigledno nije bila uključena, mogla bi dobiti još jednu novu priliku da dospe u centar pažnje.

Bonus video:

01:35

U IZRAELU SU MI POKAZALI SOFTVER, GAZA SE NALAZI U KLOPCI Forca otkrio: Koriste sunđeraste bombe, koje uguše ljude u pur peni!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.