RAT U IZRAELU UŠAO U 27. DAN: Gaza potpuno opkoljena, Hamas oteo 242 osobe? (UŽIVO)
Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI, EPA-EFE/MOHAMMED SABER

SUKOBI NE JENJAVAJU

RAT U IZRAELU UŠAO U 27. DAN: Gaza potpuno opkoljena, Hamas oteo 242 osobe? (UŽIVO)

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je na "teške posledice" ako se nastave napadi na Pojas Gaze

Objavljeno: 21:40h

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 27. dan.

Prva kola hitne pomoći koja su prevozila povređene iz Pojasa Gaze ušla su juče u Egipat preko prelaza Rafa. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus pozdravio je odluku Egipta da prihvati povređene Palestince iz Pojasa Gaze.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je na "teške posledice" ako se nastave napadi na Pojas Gaze. To je poslednje u nizu upozorenja te zemlje, koja podržava Hamas u Gazi i paravojne formacije u drugim delovima u regionu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su juče ubile još jednog visokopozicioniranog člana Hamasa. U pitanju je šef Hamasove protivtenkovske raketne jedinice unutar Gaze Muhamed Asar, koji je navodno nastradao u raketnom napadu.

1 / 10 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

20.45 IDF: Potpuno opkoljen grad Gaza, primirje trenutno nije na dnevnom redu

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da su kopnene snage poptuno opkolile grad Gazu.

"Naše trupe su opkolile Gaza Siti, koji je centar delovanja Hamasa", rekao je Hagari na konferenciji za medije, prenosi "Tajms of Izrael".

On je dodao da bi lider Hamasa Ismail Hanije, koji živi u Kataru, trebalo da poseti Iran svojim privatnim avionom.

"Pokušavaju da nas odvrate od fokusiranja na Gazu. Mi smo fokusirani na Hamas", poručio je Hagari.

Na pitanje o potencijalnom prekidu vatre, portparol IDF-a je naglasio da "izraz 'primirje' trenutno uopšte nije na stolu".

20.25 Hezbolah dronovima napao položaje izraelske vojske, IDF odgovorio vatrom

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je danas sa dve bespilotne letelice pune eksploziva napala komandni položaj izraelske vojske u spornoj oblasti na farmi Šeba na libansko-izraelskoj granici.

U saopštenju, grupa koju podržava Iran je rekla da su bespilotne letelice bile napunjene "velikom količinom eksploziva" i da su pogodile svoje mete, prenosi Džerusalem post.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage (IDF) napale su nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu.

''Izrael je gađao nekoliko terorističkih infrastruktura Hezbolaha duž granice, ubivši mnoge teroriste'', saopštio je IDF.

20.08 - Hamas: Izveli smo kontranapad i uništili šest izraelskih tenkova

Brigada Al Kasam, vojno krilo Hamasa, uništila je šest izraelskih tenkova u borbama na severozapadu Gaze, izjavio je predstavnik odreda Abu Ubeida.

„Večeras je na frontu na severozapadu od grada Gaza izveden veliki i istovremeni kontranapad, tokom kog su borci za veru uništili šest tenkova, dva transportna sredstva za prevoz vojnika, buldožer i naneli velike gubitke neprijatelju u živoj sili“, rekao je Abu Ubeida.

19.05 Haris: Svi Palestinci koji napuste Gazu će moći da se vrate

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas da će svakom Palestincu u Gazi koji se zbog rata sa Hamasom evakuiše iz te enklave, biti dozvoljen povratak.

Haris je to rekla novinarima pred polazak na put u London, prenosi Tajms of Izrael.

Vašington je poslednjih dana pokušavao da umanji palestinske strahove zbog nove izbegličke krize izazvane ratom, pošto je Izrael izbegavao da javno izjavi da će oni koji napuste Gazu moći da se vrate.

18.32 Hrvati evakuisani iz Gaze u Egipat

17.22 IDF izvodi ''niz napada'' na Hezbolah u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da izvode napade na ''niz lokacija Hezbolaha'' u Libanu, nakon što je nekoliko raketa lansirano na sever Izraela u poslednjih sat vremena.

IDF je naveo da je raketa zemlja-vazduh lansirana na izraelsku bespilotnu letelicu ranije tokom noći, a da dron nije pogođen.

13:25 - Stranci evakuisani iz Gaze

Osam mađarskih državljana sa dva palestinska člana porodice napustilo je danas Gazu preko graničnog prelaza Rafa u Egipat, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Peter Sijarto je rekao da je u Gazi bilo 15 Mađara i da su svi mogli da odu, ali su samo dve porodice krenule na put i da su oni sada potpuno bezbedni na egipatskoj teritoriji.

12:24- Iz Gaze evakuirano 11 hrvatskih državljana

Jedanaest od 23 hrvatskih državljana koji su se prijavili za evakuaciju iz Gaze u protekla dva sata prešlo je granični prelaz Rafa između Gaze i Egipta. U Gazi je, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, ukupno 47 njihovih državljana, a samo 23 je zatražilo evakuaciju.

10:10 - Hamas oteo 242 ljudi

Najmanje 242 osobe uzete su kao taoci tokom napada Hamasa, saopštila je izraelska vojska. Poslednji put je rečeno da je oteto 240 ljudi, a Hamas je od 7. oktobra oslobodio četiri civila.

Smatra se da su mnogi skriveni u ogromnoj podzemnoj mreži tunela grupe u Gazi.

09:50 - Hrvati čekaju da napuste Gazu

Hrvatski državljani, njih 23, koji su se prijavili za evakuaciju iz Gaze, tokom današnjeg dana trebalo bi da pređu preko granice u Egipat i onda da nastave put prema Hrvatskoj.

"Ipak, dok ne budu na sigurnom, sve je neizvesno", rekao je sinoć za HRT hrvatski veleposlanik u Egiptu, Tomislav Bošnjak. Nada se da će sve biti kao što je obećano, ali garancija nema.

09:00 - Egipat rekao da će pomoći u evakuaciji oko 7.000 stranaca i dvojnih državljana iz Gaze

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će pomoći u evakuaciji "oko 7.000" stranaca i dvojnih državljana iz Pojasa Gaze, prenosi agencija AFP.

Na sastanku sa stranim diplomatama, pomoćnik ministra spoljnih poslova zemlje rekao je da se Egipat priprema "da olakša prijem i evakuaciju stranih državljana iz Gaze preko prelaza Rafa".

Zvaničnik je rekao da cifra od "oko 7.000" predstavlja "više od 60" nacionalnosti.

08:45 - Izraelska vojska: Tokom noći likvidirane desetine militanata Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila da su se kopnene snage i tenkovi tokom noći sukobili sa trupama Hamasa u severnom Pojasu Gaze, i da je ubijeno desetine militanata. U saopštenju IDF navodi se da su trupe pešadijske brigade Golani vodile „dugotrajne bitke“ protiv militanata Hamasa koji su ispaljivali projektile, aktivirali eksplozivne naprave i bacali granate na izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska je navela da su pešadijske trupe uzvratile, potpomognute artiljerijom i tenkovskim granatiranjem, i istovremeno usmeravale vazdušne i raketne napade mornarice. "Na kraju borbi, desetine terorista je ubijeno", navela je izraelska vojska.

08:10 - Objavljeni najnoviji podaci o taocima koje drži Hamas

08:04 - Tajland direktno pregovara sa Hamasom o taocima

Zvaničnici Tajlanda rekli su da su direktno pregovarali sa Hamasom o puštanju njihovih državljana koji se drže kao taoci.

07:23 - Sirene se oglasile u izraelskim naseljima u blizini Pojasa Gaze

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u nekoliko izraelskih zajednica u blizini Pojasa Gaze. Upozorenja su se oglasila u Kisufimu, Mivtahimu, Amiozu i Ješi, prenosi Tajms of Izrael.

Nema izveštaja o žrtvama.

07:02 - IDF: Kao odgovor, izvršeni vazdušni i artiljerijski napadi na Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su jutros da su izvele vazdušne i artiljerijske napade na Liban, nakon što je projektil ispaljen iz te zemlje na jedan od izraelskih dronova, rakete lansirane prema Izraelu.

IDF je naveo da je raketa zemlja-vazduh lansirana na izraelsku bespilotnu letelicu ranije tokom noći, a da dron nije pogođen, objavio je "Tajms ov Izrael". Izraelske kopnene snage su ispalile artiljerijske granate nakon što su projektili iz Libana lansirani na region planine Dov i planine Hermon, navodi se u saopštenju.

07:00 - Bajden pozvao na humanitarnu pauzu

Američki predsednik Džo Bajden kaže da mora da se napravi pauza u borbi da bi se olakšalo oslobađanje Hamasovih talaca.

Bonus video:

01:41

OVDE JE HAMAS SPALIO ŽIVU DECU: Kurir TV zabeležio JEZIVE SCENE U IZRAELU! Lion: 130 terorista napalo 100 ljudi, NISU IMALI ŠANSE

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.