SZO O UPALI PLUĆA KOD DOSTA DECE U KINI: Objavili su i mogući UZROK, ali JEDNA stvar je ČUDNA
Bolnica, Foto: Profimedia

širenje bolesti

SZO O UPALI PLUĆA KOD DOSTA DECE U KINI: Objavili su i mogući UZROK, ali JEDNA stvar je ČUDNA

Nedostaju informacije o žarištima širenja dečije upale pluća u severnim oblastima Kine

Objavljeno:

Kineski zvaničnici saopštili su da „nema neobičnih ili novih bolesti" među slučajevima pneumonije kod dece, kažu iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Porast broja obolelih od bolesti slične gripu zvaničnici pripisuju ukidanju kovid ograničenja, navodi se u saopštenju SZO, piše BBC.

Ipak, apeluju na stanovnike Kine da preduzmu mere predostrožnosti, poput vakcinisanja i nošenja maski.

Bolnica
Bolnicafoto: RINA

Lokalni mediji poslednjih dana izveštavaju da su bolnice preplavljene.

U saopštenju SZO-a, objavljenom u sredu, navodi se da je potrebno više informacija o žarištima širenja dečije upale pluća u severnim oblastima Kine usled medijskih izveštaja i podataka ProMeda.

Posle objavljivanja saopštenja, u tekstu kineske državne novinske agencije Sinhua u kojem su citirani zvaničnici Nacionalne zdravstvene komisije, navodi se da se obraća posebna pažnja na dijagnostikovanje i negu dece sa respiratornim bolestima.

Iako pominjanje Kine i talasa infekcija može dovesti do nervoze kod ljudi, koje to podseća na pandemiju korona virusa, zahtevanje transparentnosti je dobra praksa za SZO.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je prošle nedelje objavila da je došlo do povećanja broja obolelih od različitih respiratornih bolesti, posebno gripa, kovida, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i upale pluća, koja se definiše kao učestala bakterijska infekcija koja napada mlađu decu.

Druge zemlje, poput Velike Britanije i Amerike, beležile su slične slučajeve širenja oboljenja nalik gripu kada su prestale da važe pandemijske mere.

- Kina verovatno prolazi kroz glavni talas dečijih respiratornih infekcija pošto je ovo prva zima posle dugoročnog zatvaranja, koje je verovatno dovelo do drastično smanjenog kruženja virusa koji izazivaju respiratorne bolesti, što je smanjilo nivo imuniteta na retke bolesti", kaže profesor Fransoa Balo iz Instituta za genetiku Univerzitetskog koledža u Londonu.

Takođe, nije neobično da SZO zatraži od nadležnih više informacija o grupi bolesti.

To rade skoro svakog dana.

Bolnica
Bolnicafoto: RINA

Specijalistički tim SZO svakodnevno pregleda hiljade medijskih izveštaja i informacija internog nadzora o cirkulišućim bolestima.

Stručnjaci zatim odlučuju da li im je potrebno više informacija u slučaju da bi to moglo da postane vanredna situacija za javno zdravlje.

Ali neobično je da se zahtev za više informacija javno objavljuje.

Uopšteno govoreći, ovo je ranije rađeno putem privatnih kanala između SZO i zdravstvenih službenika u zemlji.

Bez sumnje ovaj potez je usledio jer bi ljudi mogli biti nervozniji u vezi sa virusima prijavljenim u Kini zbog svežeg sećanja na kovid pandemiju, te se iz SZO truda da budu što transparentniji.

Iz Britanske agencije za zdravstvenu bezbednost (UKHSA) kažu da pažljivo prate situaciju.

Bonus video:

06:02

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

(Espreso/ BBC na srpskom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.