BIO JE SIN VELIKOG RAGNARA, ALI IMAO JE HENDIKEP: Svirepo je sejao KRVOPROLIĆE, a onda ga je sačekala JEZIVA smrt
Vikinzi, Foto: Vikipedija/ Ivar Beskosni

istorija

BIO JE SIN VELIKOG RAGNARA, ALI IMAO JE HENDIKEP: Svirepo je sejao KRVOPROLIĆE, a onda ga je sačekala JEZIVA smrt

Priča o Ivaru Beskosnom sin Ragnara i Aslaug, Vikingu, i dalje očarava ljude širom sveta

Objavljeno:

Vikinzi su tokom svog postojanja iza sebe ostavili dubok trag u istoriji, a neke od njihovih vođa su postale legendarne lličnosti o kojima se i danas priča. Jedan od tih neustrašivih vođa je bio i Ivar Beskosni ili Bez kostiju, sin Ragnara i Aslaug, koji je pokorio teritorije moderne Engleske tokom 9. veka i započeo eru vikinške dominacije koja će se okončati dugo nakon njegove smrti, piše National Geographic Srbija.

Njegova braća su bili Bjorn Gvozdeni, Halfdan Ragnarson, Hvitserk, Sigurd Zmija u Oku i Uba. Dakle, poticao je iz legendarne porodice, ali istina je da danas o njemu ne znamo mnogo. Ili bolje rečeno sve što znamo potiče iz nordijskih saga - koje su ga veličale i od njega napravile legendu ili od srednjovekovnih spisa Britanaca u kojima je opisivan kao paganski demon.

Ko je bio pravi Ivar Beskosni?

Istina je da je on bio Viking koji je imao određen zdravstvene probleme, iako je neverovatno da je neko mogao da učestvuje u osvajanjima i bitkama, i da u istim bude svirep, a da nema ni jednu kost u svom telu.

„Hyngwar”, Ivarovo ime kako se pojavljuje u Srednje Engleskom manuskriptu iz petnaestog veka
„Hyngwar”, Ivarovo ime kako se pojavljuje u Srednje Engleskom manuskriptu iz petnaestog vekafoto: Vikipedija/ Ivar Beskosni

Moderna medicina ovo objašnjava osteoporozom, ili možda stanjem koje je poznato kao Osteogenesis imperfecta tj. bolest krhkih kostiju, koju karakteriše abnormalna sinteza kolagena. Dok pojedini savremeni naučnici teoretišu da je nadimak pogrešno preveden i da on u stvari znači "Omražen".

Ali ukoliko je verovati nordijskim sagama, Ivar je delo prokletstva. Naime, njegova majka je bila svesna toga i upozorila je Ragnara kako moraju da odlože konzumaciju braka najmanje tri noći, ukoliko ne žele da im se rodi deformisano dete. Ragnar navodno nije poslušao svoju suprugu i nakon nekoliko meseci je rođen Ivar Bezkosni.

Sage dalje opisuju Ivara Beskosnog, kao ličnost koja je zajedno sa svojom braćom pustošila prostranstva i koja je imala izuzetnu snagu u gornjem delu tela. On je navodno bio izuzetan taktičar, kog su braća pitala za savete i iste bezuslovno poštovala. A kada je njihov otac ubijen u Nortambriji, Ivar je bio taj koji je skovao lukav osvetnički plan.

Stvaranje Velike paganske armije i osvajanje Engleske

Vikinzi
Vikinzifoto: Vikipedija/ Ivar Beskosni

Mržnja koja ga je obuzela nakon vesti da je notrumbrijski kralj Ela zarobio njihovog oca i bacio u jamu sa zmijama otrovnicama, Ivara Ragnarsona je prema nordijskim sagama naterala da oformi Veliku pagansku armiju sa braćom i taktiku koja je imala za cilj da kralja namami u Jork, nakon čega bi ga okružila vojska.

Izvesno je da je vikinška vojska najverovatnije i osvojila tvrđavu u Jorku, ali i zarobila kralja Elu i pogubila ga. Na koji način? Navodno krvavim orlom, vrstom kazne za koju se sumnja da je ikada izvođena - iako neke novije studije ukazuju da su Vikinzi imali koplje uz pomoć kog su mogli da izvedu zahvat - a koja je podrazumevala sečenje grudnog koša i izvlačenje oba plućna krila. Da stvar po Elu bude gora, oni su mu na rane dodali so i gledali ga dok sporo umire.

Ali, ovo nije bio kraj Ivarovog osvajanja na teritoriji Engleske, a engleski pisac po imenu Simeon Duramski je o svemu napisao sledeće: "Vojska je jurišala tu i tamo i ispunila svako mesto krvoprolićem i tugom. Nadaleko je ognjem i mačem rušila crkve i manastire. Kada je otišao sa mesta, nije ostavio ništa osim zidova bez krova."

Scena prikazuje braću Hinguar i Hubba kako ubijaju hrišćane na severu Engleske
Scena prikazuje braću Hinguar i Hubba kako ubijaju hrišćane na severu Engleskefoto: Wikipedia/ Ivar the Boneless

869. godine je pala i kraljevina Mercija, a nakon toga više niko i ništa nije moglo da zaustavi Ragnarove sinove predvođene lukavim i surovim Ivarom. Legenda govori da je kralja Edmunda od Istočne Anglije, tukao i u njega ispaljivao strele sve dok nije počeo da liči na bodljikavo prase. A kada je rešio da je dobio zasluženu kaznu, odsekao mu je glavu i bacio u borovnice. Hrišćani su ga nakon ovoga proglasili za mučenika.

Šta se posle dešavalo sa Ivarom, niko ne zna. Pre svega jer se njegovo ime više nigde ne spominje u istorijskim izvorima - makar onim koji su preživeli do danas.

Smrt dolazi po najmudrijeg Ragnasona

Anglosaksonski hroničar po imenu Ethelverd govori da je smrt niotkud došla po Ivara Beskosnog 870. godine. Najverovatnije objašnjenje za njegu "brzu i užasnu smrt" jeste misteriozna bolest od koje je bolovao. Prema legendi, on je tražio da bude sahranjen na mestu povoljnom za napad, uz obećanje svojim ratnicima da ih onda niko neće pobediti na britanskom tlu. Što se navodno i desio, sve dok Vilijam I od Engleske, skoro dva veka kasnije nije otvorio njegovu grobnicu i skelet spalio na lomači.

Jedan farmer je tokom 17. veka našao grobnicu u blizini bojnog polja na kom je paganska armija pobedila Merciskog kralja. Na osnovu priloga otkrivenog unutar centralne grobnice koja je pripadala uglednom Vikingu, ali i skeletima 248 ljudi koji su žrtvovani kako bi ga pratili do Valhale, smatra se da bi ovo moglo biti poslednje počivalište Ivara Beskosnog.

Bez obira da li je u pitanju stvarno njegova grobnica ili ne, legenda o Ivaru Beskosnom i dalje živi.

Bonus video:

04:11

DNK poreklo Srba

(Espreso/ National Geographic Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.