NA DANAŠNJI DAN JE U PROVINCIJI ROĐEN VELIKI RIMSKI CAR: Moćan RATNIK, jedini NA ČASTAN način došao na PRESTO
Rimski car Trajan, Foto: Vikipedija/ Trajan

biografija

NA DANAŠNJI DAN JE U PROVINCIJI ROĐEN VELIKI RIMSKI CAR: Moćan RATNIK, jedini NA ČASTAN način došao na PRESTO

Biografija rimskog cara Trajana vrlo je inspiritivna, posebno jer se nije služio spletkama da bi došao do vladavine

Objavljeno: 13:43h

Trajan je ušao u istoriju kao jedan od najvećih rimskih careva, iako nije rođen u Rimu - već u Hispaniji, tačnije u gradu Italica. Ali on nije samo zato smatran carem "stranog porekla", već i zato što je njegova porodica bila starosedelačka.

Savremeni istoričari smatraju da je porodica Trahii ubrzo nakon osnivanja Italica-e integrisana od strane Rimljana oko 205. godine p.n.e. Povod za to daje im otkriće mozaičke ploče otkrivene na starom forumu grada, na kojoj se pominje izvesni Marko Trahije, pretor oko 80. godine p.n.e. i njegovi preci, a za koga se veruje da je čukundeda cara Trajana.

On je takođe bio u srodstvu sa Ulpima, porodicom iz Italije koja je boravila u Italica-i već 143. godine p.n.e.. Veruje se da je Trajanovog oca usvojio jedan od članova spomenute porodice, nakon što se oženio jednom od njihovih ćerki - otuda i ime po kome je poznat: Marko Ulpije Trajan. Da bi se potom zahvaljujući vezi sa njima i bogatstvu koje su posedovali, preselio u Rim oko 53. godine. Tu će ubrzo biti imenovan za senatora.

Biografija rimskog cara Trajana

Rimski car Trajan
Rimski car Trajanfoto: Vikipedija/ Trajan

Trajan to jest Marko Ulpije Nerva Trajan rođen je 18. septembra 53. godine.

Bio je rimski car, naslednik Nerva i pripadnik Antoninske dinastije.

Roditelji su mu bili Marko Ulpije Trajan i Marcija.

Bio je oženjen Pompejom Plotina. Supruga Trajanova bila je uvek zainteresovana za filozofiju, a građani su je upamtili kao vedru, dobru, prizemnu i dostojanstvenu ženu.

Trajan je usvojio Hadrijana koji je potom vladao Rimskim carstvom.

Bista rimskog cara Hadrijana
Bista rimskog cara Hadrijanafoto: Vikipedija/ Hadrijan

Trajan je bio, kako se smatra, prvi i možda jedini car, koga je prethodni vladar usvojio a da nije bio u krvnom ili bilo kakvom drugom srodstvu sa njim.

Umro je 9. avgusta 117. godine u 63. godini života.

Trijumfalna trka

Tokom 68. - 69. godine, dolazi do političke krize uzrokovane atentatom na Nerona. Trajanov otac je stao na stranu Vespazijana - veterana generala koji je pobedio u borbi za nasledstvo omraženog cara i osnovao novu dinastiju Flavijevaca. Zahvaljujući tome, Marko Ulpije je u narednim godinama dobio brojne počasti: izabran je za konzula 70. godine, patricija i cenzora 73. i konačno, za prokonzula 79. godine.

Trajanov stub u Rimu
Trajanov stub u Rimufoto: Vikipedija/ Trajan

Tokom bavljenja poslom prokonzula u njegovoj pratnji se našao i sin. Mladi Trajan je tada započeo svoju vojnu obuku kao tribun - odnosno šef legije. Zahvaljujući položaju svog oca, Trajan je ubrzo napravio blistavu karijeru u rimskoj vojsci. Služio je kao kvestor i pretor pod vladom Domicijana - najmlađeg sina pokojnog Vespazijana, potom je bio raspoređen u Hispaniju i 89. otišao u Germaniju.

Njegov uspeh u odbrani severnih pokrajina doneo mu je veliki prestiž, a kao naslednika ga je usvojio Nerva, postavljen za cara posle ubistva Domicijana. Tako je, nakon smrti svog usvojitelja, Trajan konačno postao car Rimljana 98. godine.

Bonus video:

01:47

Rimski most na Moravici ponosito stoji već ŠEST VEKOVA

(Espreso/ National Geographic Srbija/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.