37. DAN RATA U IZRAELU: Stigla nova humanitarna pomoć u Pojas Gaze (UŽIVO)
Foto: epa-atef-safadi, EPA ABIR SULTAN, EPA HAITHAM IMAD, EPA NEIL HALL, AP Photo Mohammed Dahman, AP Photo Abed Khaled

IZ ČASA U ČAS

37. DAN RATA U IZRAELU: Stigla nova humanitarna pomoć u Pojas Gaze (UŽIVO)

Izrael je revidirao broj poginulih u napadima Hamasa od 7. oktobra sa 1.400 na oko 1.200

Objavljeno: 15:26h
  • Izraelski ministar u ratnom kabinetu Beni Ganc izjavio da je dosadašnji učinak IDF impresivan
  • Hezbolah preuzeo odgovornost za dva napada na Izrael
  • Šef Hezbolaha Hasan Nasralah poziva da se rat između Izraela i Hamasa odugovlači što je duže moguće
  • Iranski predsednik Ebrahim Raisi odao je danas priznanje palestinskoj grupi Hamas zbog rata koji vodi protiv Izraela

Rat u Izraelu ušao je u 37. dan.

Izraelska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad 11 vojnih uporišta palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, otkako je pokrenula kopnenu ofanzivu.

Izrael, Palestina, Gaza, Rat u Palestini, rat
foto: EPA ALAA BADARNEH

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio brojne pozive na prekid neprijateljstava i primirje, izjavivši da Izrael neće stati dok ne pobedi.

Izrael je revidirao broj poginulih u napadima Hamasa od 7. oktobra sa 1.400 na oko 1.200.

Iz časa u čas:

14.34 - Na severu Pojasa Gaze preostala još jedna bolnica koja je potpuno operativna

Anglikanska bolnica "Al Ahli" u gradu Gazi sada je jedina potpuno operativna bolnica koja je preostala u severnom delu Pojasa Gaze, objavio je britanski Dejli telegraf.

Navodi se da je Ričard Sjuel, dekan Koledža Svetog Džordža u Jerusalimu, kazao da je bolnica sada u "kriznom modu" i da je "preplavljena” ranjenima i onima koji su na samrti.

- Upravo smo primili vest da je naša bolnica "Al Ahli" u gradu Gazi jedina bolnica u severnoj zoni koja je u stanju da u potpunosti operiše. Zbog toga je naše osoblje prenatrpano zbrinjavanjem ranjenih i onih koji su na samrti - kazao je Sjuel.

11:40 U Pojas Gaze do sad stiglo 14.320 tona humanitarne pomoći

Izraelski Koordinator za vladine aktivnosti na teritorijama saopštio je da je od početka rata u Pojas Gaze ušlo 14.320 tona humanitarne pomoći.

Iako pomoć stiže u Pojas Gaze, humanitarne organizacije kažu da to nije ni blizu dovoljno. Izrael tvrdi da Hamas ima zalihe goriva i drugih potrepština koje ne daje civilima.

07:30 Izrael spreman da evakuiše bebe iz bolnice u Gazi

Izraelska vojska navodi u nedelju da je spremna da evakuiše bebe iz najveće bolnice u Gazi oko koje se vode borbe, navodi Rojters. Palestinski zvaničnici navode da su dve bebe preminule, a da su desetine u riziku zbog nestašice goriva.

07:25 Rijad: Muslimanske zemlje traže hitan prekid vojnih operacija u Pojasu Gaze

Sa vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u saudijskoj prestonici Rijadu, upućen je hitan zahtev da se obustave sve vojne operacije u Pojasu Gaze, a opravdanje Izraela da je prinuđen na samoodbranu je odbačeno.

Učesnici ovog samita pozvali su u završnom saopštenju Međunarodni krivični sud da istraži "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje čini Izrael" na palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters.

07:15 U Londonu uhapšeno 126 osoba tokom propalestinskog protesta

Londonska policija uhapsila je 126 osoba tokom propalestinskih protesta u britanskoj prestonici. Navedeno je da je nasilje ekstremnih desničara "duboko zabrinjavajuće", prenosi Gardijan.

Iz policije su ranije saopštili da je na protestu učestvovalo oko 300.000 ljudi, kao i da se pojavilo nekoliko stotina kontrademonstranata.

Organizatori skupa, sa druge strane, tvrde da je na ulicama Londona bilo više od 800.000 demonstranata.

07:00 SZO: Neprekidni napadi na bolnicu Al-Šifa u Gazi, izgubljen svaki kontakt

Svetska zdravstvena organizacija objavila je na platformi Iks da je usled ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Al-Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

U najnovijim izveštajima sa poprišta sukoba u Pojasu Gaze, navedemo je da je bolnica opkoljena izraelskim tenkovima, kao i da su neki od onih koji su pokušali da pobegnu bili izloženi izraelskoj vatri u kojoj su ranjeni ili ubijeni. SZO je ponovio poziv na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi kao jedini način da se spasu životi i smanji užasan nivo patnje.

Osoblje zaposleno u ovoj bolnici, najvećoj u Gazi, saopštilo je da su pacijenti i izbeglice zarobljeni u užasnim uslovima dok u obližnjim ulicama besne teške borbe, a hirurg bolnice Al-Šifa rekao je za Bi-Bi-Si da je bolnica ostala bez vode, hrane i struje. Izrael je saopštio da se sukobio sa Hamasom u blizini bolnice, ali da nije otvarana vatra na bolničku zgradu.

Nakon što su lekari bolnice Al-Šifa saopštili da su dve bebe preminule, a da je 37 u životnoj opasnosti, izraelske snage su obećale da će pomoći da se bebe danas evakuišu u "sigurniju bolnicu".

Bonus video: NAPADI NA JEVREJE SVE ČEŠĆI SVUDA U SVETU! ČOVEČANSTVO SE NAGLO BUDI Ravasi: Izrael je uspeo ono što niko VEKOVIMA NIJE!

08:50

NAPADI NA JEVREJE SVE ČEŠĆI SVUDA U SVETU! ČOVEČANSTVO SE NAGLO BUDI Ravasi: Izrael je uspeo ono što niko VEKOVIMA NIJE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.