RAT U IZRAELU 36. DAN: U Berlinu protest, direktor bolnice u Gazi - Počeli smo da gubimo živote (UŽIVO)
Foto: epa atef safadi, epaefe mohammed saber, EPA NEIL HALL, EPA HAITHAM IMAD, AP Photo Mohammed Dahman, EPA ABIR SULTAN, AP Photo Abed Khaled

RAT

RAT U IZRAELU 36. DAN: U Berlinu protest, direktor bolnice u Gazi - Počeli smo da gubimo živote (UŽIVO)

Rat u Izraelu ušao je u 36. dan

Objavljeno: 21:11h

Činjenice:

Netanjahu: Ako treba, ući ćemo još jače u Gazu i pobiti ubice

Izraelska vojska gađala ciljeve u Siriji

Hamas ispalio rakete duboko u Izrael

IDF: Tri aviona iz Libana upala u vazdušni prostor Izraela

Izrael revidira broj poginulih od napada Hamasa sa 1.400 na 1.200

Rat u Izraelu ušao je u 36. dan.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da njegova zemlja ne želi da osvoji, okupira ili vlada Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali da će u palestinsku enklavu morati ući "uverljive snage", bude li potrebno sprečavanje vojne pretnje.

Vojska Izraela je saopštila da je juče izvela napade na Siriju kao odgovor na napad dronom na školu u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu.

Izrael je revidirao broj poginulih u napadima Hamasa od 7. oktobrasa 1.400 na oko 1.200, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat za The Times of Israel.

Iz časa u čas:

20.13 IDF: Pomoći ćemo u evakuaciji beba iz bolnice Al Šifa

Izraelska vojska pomoći će u evakuaciji beba zarobljenih u bolnici Al Šifa u Gazi, izjavio je danas portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari.

"Osoblje bolnice Šifa je zatražilo da sutra pomognemo bebama na pedijatrijskom odeljenju da dođu do bezbednije bolnice. Mi ćemo pružiti potrebnu pomoć“, rekao je Hagari na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Nevladina organizacija Lekari za ljudska prava-Izrael (PHR-I) saopštila je ranije danas da su dve prevremeno rođene bebe umrle u bolnici Al Šifa u Gazi. Kako navodi PHR-I, jedinica intenzivne nege za novorođenčad prestala je da radi jer je poslednji generator koji je snabdevao bolnicu strujom oštećen u izraelskim napadima, prenosi BBC.

IDF je demantovala da napada bolnicu Al Šifa.

19.53 IDF: Hamas je izgubio kontrolu nad severom Gaze

Hamas je izgubio kontrolu nad severnim delom Pojasa Gaze, rekao je portparol IDF Danijel Hagari.

"Hamas čini ratni zločin koristeći bolnice i šireći lažne poruke da napadamo bolnicu Al Šifa", dodao je Hagari.

"Ovo je laž, borimo se samo sa teroristima u blizini bolnice."

19.18 Hamas tvrdi da je uništio više od 160 izraelskih vojnih ciljeva

Brigade Iz el Din al Kasam, naoružano krilo Hamasa, saopštile su da su potpuno ili delimično uništile više od 160 izraelskih vojnih ciljeva u Gazi u poslednjih 48 sati. To uključuje više od 25 vozila, navodi se.

"Konfrontacija je neravnopravna, ali plaši i užasava najmoćniju silu u regionu", rekao je portparol Abu Ubaida.

Stanovnici Gaze su izvestili o sukobima između izraelskih trupa i militanata Hamasa cele noći u i oko grada Gaze.

18.57 Šin Bet i IDF: U napadima na Gazu ubijeno oko 20 terorističkih operativaca

Izraelska služba bezbednosti Šin Bet i izraelska vojska naveli su u zajedničkom saopštenju da je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijeno oko 20 terorističkih operativaca, uglavnom pripadnika Hamasa, koji su poslednjih godina radili na unapređenju napada na Izraelce na Zapadnoj obali i Izraelu.

U saopštenju se navodi da su oko polovina operativaca bili članovi Hamasovog takozvanog štaba na Zapadnoj obali, tela kome je povereno regrutovanje operativaca sa Zapadne obale i Jerusalima za izvođenje napada u Izraelu, finansiranje i upravljanje aktivnostima Hamasa na Zapadnoj obali, preneo je "Times of Israel".

Izraelske odbrambene snage (IDF) pogodile su oko 10 meta u delovima grada Gaze gde žive operativci Hamasa koji su pušteni iz izraelskih zatvora u sporazumima o razmeni zatvorenika, koji su posle oslobađanja nastavili da se angažuju u unapređenju terorističkih aktivnosti, sa naglaskom na finansiranje i planiranje Hamasovih napada na Zapadnu obalu i Izrael, navodi se u saopštenju

16.45 Hezbolah preuzeo odgovornost za dva napada na Izrael

Hezbolah je izdao dva saopštenja u kojima tvrdi da je izveo dva napada na Izrael usred svakodnevnih sukoba između Hezbolaha i izraelskih snaga duž južne granice Libana.

Prvi put od napada Hamasa 7. oktobra, Izrael je izveo napad 40 km pored svoje severne granice u Liban, pogodivši kamion u Zahraniju.

Za sada, incidenti se dešavaju u okviru Plave linije, linije razgraničenja između dve zemlje koju su definisale UN.

16.06 Nasralah: Rat odugovlačiti što više

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah poziva da se rat između Izraela i Hamasa odugovlači što je duže moguće.

"Pritisak treba povećati", kaže on. "Vreme je neophodno za pokrete 'otpora'."

On kaže da je izraelska ekonomija pretrpela "desetine milijardi dolara gubitaka" od napada Hamasa 7. oktobra "uprkos 14 milijardi dolara vojne pomoći koju su pružile SAD", misleći na američku vojnu pomoć Izraelu koja još nije odobrena.

15.44 - Protest u Berlinu u znak podrške Palestini

U centru Berlina počeli su protesti u znak podrške Palestini pod parolom „Dekolonizovati ljudska prava“.

Prema podacima policije, na skupu učestvuje oko 2.600 ljudi koji traže da se prekine izraelska okupacija i genocid u Pojasu Gaze.

Mnogi demonstranti nose palestinske zastave. U policiji ističu da je isticanje simbola Hamasa i organizacija povezanih sa Hamasom zabranjeno.

11.15 - Pacijenti umiru svakog minuta

Direktor bolnice Šifa u Gazi Muhamed Abu Salmija rekao je za Al Džaziru da je bolnica ostala bez struje, interneta, vode, ali i sanitetskog materijala.

- Počeli smo da gubimo živote. Pacijenti umiru iz minuta u minut. Umiru ranjeni. Čak i bebe u inkubatorima - istakao je Salmija.

Kaže da je kompleks bolnice opkoljen, a da su bolničke zgrade gađane.

- Na meti je svaka osoba koja se kreće unutar kompleksa. Izraelske okupacione snage su napolju i onemogućavaju ljudima da se kreću - tvrdi Salmija.

8:14

Više raketa ispaljeno je jutros na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze. Za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili šteti, preneo je "Tajms ov Izrael".

Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim koji se graniči sa Pojasom Gaze. Kisufim se nalazi u severozapadnoj pustinji Negev u Izraelu.

7:41

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je, reagujući na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da "prestanu da ubijaju žene i bebe u Gazi", da sve države treba da osude Hamas, a ne Izrael.

Bonus video:

08:50

NAPADI NA JEVREJE SVE ČEŠĆI SVUDA U SVETU! ČOVEČANSTVO SE NAGLO BUDI Ravasi: Izrael je uspeo ono što niko VEKOVIMA NIJE!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.