SENZACIONALNA TEORIJA NAUČNIKA: Crne rupe NISU ONO ŠTO SMO MISLILI, nego nešto potpuno DRUGO!
Foto: EHT Collaboration

koliko (NE)znamo o svemiru

SENZACIONALNA TEORIJA NAUČNIKA: Crne rupe NISU ONO ŠTO SMO MISLILI, nego nešto potpuno DRUGO!

Crne rupe su prava svemirska zagonetka koja zahteva razlićite uglove za posmatranje

Objavljeno:

Fenomen Crne rupe koji je teško razumljiv prema novim saznanjima moze zameniti nova teorija. Nauka je na pragu novog otkrića prema kome Crna rupa ili makar fenomen koji je nauka tako naslovila zapravo ne postoji.

U dosadašnjoj istoriji čovečanstva Crne rupe su predstavljale najmisteriozniji fenomen u kome sva naša znanja o fizici ne važe. Iz tog razloga naučnicima nije bilo teško da postave novi ugao posmatranja ove pojave jer se o njoj zna malo, skoro ništa.

Decenijama su naučnici smatrali da ono što Crna rupa "usisa" zauvek ostaje tamo, međutim nova istraživanja pokazuju da starenjem Crne rupe izbacuju sadžaj natrag što dodatno komplikuje već nejasnu sliku ovog fenomena.

Teorija struna ( String theory) nudi stavove prema kojima Crna rupa izgleda poput vunenog klupka, u kojoj su međusobno isprepletane niti. Ova teorija se od početka pozicionirala kao teorija svega i tvrdi da Crne rupe nisu rupe a nisu ni crne. Prema naučnicima koji su osnivači ove teorije Crne rupe su zapravo Neutronske zvezde ( zvezdani ostaci nastali tokom Supernove i čine ih isključivo neutroni). Prema rečima Paul Sutter-a unutar Neutronske zvezde materija se kompresuje do svoje najveće moguće gustine što znači da se osnovne niti međusobno skupljaju u čvrsto klupko koje izgledom podseća na klupko vune!

Istraživač Daniel Mayerson kaže da ovu teoriju tek iščekuju interesantna dešavanja, eksperimenti za koje on sam predlaže preciznija merenja i koja bi mogla izneti dokaze koji će potvrditi da Crna rupa izgleda poput užarenog čupavog klupka!

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Popular Mehanics)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.