31. DAN RATA U IZRAELU: Jordan ZAPRETIO Izraelu? Oglasio se Gutereš
Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE MOHAMMED SABER, EPA-EFE ATEF SAFADI, EPA-EFE HAITHAM IMAD

SUKOBI BESNE

31. DAN RATA U IZRAELU: Jordan ZAPRETIO Izraelu? Oglasio se Gutereš

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom ne može da se razgovara, ali je rekao da diplomatske veze dve zemlje ne mogu biti u potpunosti prekinute

Objavljeno: 23:52h

Borbe Izraela i Hamasa traju više od četiri nedelje, a kraj sukobima se ne nazire.

Tokom posete Jordanu američki sekretar Entoni Blinken rekao je da odbacuje pozive Egipta i Jordana na prekid vatre, objašnjavajući da bi takav potez samo ostavio Hamas gde jeste i dao mu priliku da se pregrupiše i ponovi 7. oktobar.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom ne može da se razgovara, ali je rekao da diplomatske veze dve zemlje ne mogu biti u potpunosti prekinute. Istovremeno, Turska je odlučila da povuče svog ambasadora iz Izraela.

U Francuskoj u Lionu izbodena je jedna Jevrejka na svom kućnom pragu, a policija istražuje da li je u pitanju antisemitski napad, s obzirom na to da je na vratima doma žrtve bila iscrtana svastika.

1 / 7 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

23.01 Jordan "zapretio" Izraelu?

Premijer Jordana Bišer al Hasavne rekao je da su "sve opcije na stolu" za odgovor zemlje na izraelske akcije u Gazi.

Hasavne je, govoreći državnim medijima, optužio izraelsku vojsku da nije napravila razliku između civilnih i vojnih ciljeva u svom intenziviranom bombardovanju palestinske teritorije, preneo je Rojters.

"Sve opcije su na stolu za Jordan u našem suočavanju sa izraelskom agresijom na Gazu i njenim posledicama", rekao je Hasavne.

Kao odgovor, izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da su njegovi "odnosi sa Jordanom od strateškog značaja za obe zemlje i žalimo zbog zapaljivih izjava jordanskog rukovodstva“.

Prošle nedelje, Jordan je objavio da izraelskom ambasadoru neće biti dozvoljeno da se vrati nakon što je napustio Aman ubrzo nakon napada Hamasa prošlog meseca, proglašavajući ga personom non grata.

20.23 Gutereš: Prekid vatre na Bliskom istoku sve hitniji sa svakim satom

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) ocenio je danas da je svakim satom sve hitnija potreba za prekidom vatre na Bliskom istoku.

"Katastrofa izazvana ratom između Izraela i Hamasa, dovodi do potrebe za humanitarnim prekidom vatre i to je svakim satom sve hitnije", rekao je Gutereš koji je Gazu opisao kao "groblje za decu".

Strane u sukobu i međunarodna zajednica suočavaju se sa neposrednom i suštinskom odgovornošću. Moraju da stave tačku na ovu nehumanu kolektivnu patnju i radikalno povećaju humanitarnu pomoć Gazi, rekao je Gutereš novinarima.

18.30 Razgovarali Bajden i Netanjahu

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u ponedeljak ujutru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao je zvaničnik.

Ovo im je prvi razgovor za više od nedelju dana.

16.10 Rakete ispaljene na Izrael iz Libana

Hamasovo naoružano krilo u Libanu saopštilo je da je lansiralo 16 projektila ka dva izraelska grada.

Brigade Al Kasam saopštile su da su gađale Nahariju i južnu Haifu, u objavi na svom Telegram kanalu.

Izraelska vojska je saopštila da je 30 raketa lansirano na Izrael iz Libana u poslednjih sat vremena.

15.30 Obraćanje portparola Hamasa Osama Hamdana

Portparol Hamasa Osama Hamdana sada se okreće široj međunarodnoj krizi.

- Upozoravamo sve strane, ako žele nešto da urade našem narodu...naš veliki palestinski narod to neće prihvatiti - kaže on.

- Želimo nezavisnu zemlju sa glavnim gradom Jerusalimom - istakao je.

On naziva "obmanom" svakog ko misli da će Hamas biti uništen i kaže da će ta grupa pobediti u ratu sa Izraelom.

- Pobedili smo 7. oktobra i ostaćemo pobednici- kaže on.

14:22 - Prelaz Rafa otvoren za Egipćane i strance

Granične vlasti Gaze rekle su da je prelaz Rafa u Egipat opet otvoren.

Egipćani i strani državljani koji su na odobrenoj listi mogu da pređu granični prelaz, dodaje se.

14:11 - Više od 10.000 ljudi ubijeno u Gazi

Broj poginulih u Gazi od početka rata porastao je na 10.022, prema ministarstvu zdravlja pod vođstvom Hamasa.

14:01 - Netanjahu: Izrael vodi rat ''civilizacije protiv varvarstva"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Izrael ne vodi samo sopstveni rat protiv palestinske militantne grupe Hamas, jer je to takođe i ''bitka civilizacije protiv varvarstva''.

''Ako civilizacija ne prevlada, prevladaće varvarstvo, to je i vaša bitka'', rekao je Netanijahu tokom sastanka sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim u Jerusalimu, prenosi Tajms of Izrael. Netanijahu je nazvao Hamas ''najdivljim neprijateljem kojeg smo videli još od Holokausta''.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA/ATEF SAFADI

12:50 - Blinken u Ankari sa šefom turske diplomatije o situaciji u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken, danas je u Ankari o situaciji u Pojasu razgovarao je sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom, u okviru nastojanja da umiri regionalne tenzije oko rata Izraela i Hamasa. Sastanak Fidana i Blinkena, koji je sinoć doputovao u Ankaru, trajao je dve i po sata, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

Razgovor Blinkena i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je kritikovao SAD zbog "neograničene podrške Izraelu", nije zakazan, navodi Rojters.

Entoni Blinken
Entoni Blinkenfoto: EPA

11:55 - UN: U Gazi na svakih 10 minuta jedno dete pogine, a dvoje bude povređeno

U ratu Izraela i palestinskog Hamasa u proseku na svakih 10 minuta pogine jedno dete, a dvoje dece bude povređeno, saopštila je danas kancelarija UN u Ženevi, pozivajući se na podatke Agencije za palestinske izbeglice (UNRWA). "Deca ne smeju biti mete", istaknuto je u objavi UN na mreži X.

11:15 - Jordanska kraljica Ranija pozvala na prekid vatre u Pojasu Gaze

Supruga jordanskog kralja Abdulaha II, kraljica Ranija pozvala je na prekid vatre u izraelskom ratu protiv palestinskog Hamasa, poručivši da apel da se zaštite životi Palestinaca nije isto što i antisemitizam i podrška terorizmu.

"Dozvolite mi da budem veoma jasna. Biti propalestinski ne znači biti antisemita, biti propalestinski ne znači da ste za Hamas ili za terorizam", istakla je kraljica Ranija u intervju za CNN.

Kraljica Ranija od Jordana
Kraljica Ranija od Jordanafoto: EPA-EFE/Olivier Douliery / POOL

10:05 - Ulazak u grad Gaza u roku od 48 sati?

Izraelski mediji javljaju da se očekuje da će vojnici ući u grad Gaza, koji je opkoljen, u roku od 48 sati.

09:52 - Otac koji je rekao da mu je draže što je ćerku ubio Hamas a ne oteo dobio novu vest

08:27 - Napad u Jerusalimu: Ranjeni izraelski policajci, napadač ubijen

08:05 - Izrael kaže da su zauzeli jednu ispostavu Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su njihove kopnene snage sinoć "preuzele kontrolu nad ispostavom Hamasa u Gazi".

U objavi na X, izraelska vojska kaže da je ispostava bila opremljena "posmatračnicama, predmetima za obuku terorističkih operativaca, kao i terorističkim tunelima".

Dodaje se da je u akciji "likvidiran jedan broj terorista".

07:21 - Vojska SAD: Američka podmornica sa navođenim projektilima stigla na Bliski istok

Vojska SAD saopštila je da je američka podmornica sa navođenim projektilima stigla na Bliski istok. Centralna komanda SAD saopštila je u nedelju na društvenim mrežama da podmornica klase Ohajo ulazi u njenu zonu odgovornosti, objavio je CNN.

Podmornica
foto: Profimedia

07:10 - Blinken u poseti Turskoj radi razgovora o sukobu Izraela i Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi danas u poseti Turskoj u okviru posete zemljama regiona pre nego što otputuje u Aziju.

Očekuje se da će se Blinken tokom jutra sastati sa turskim zvaničnicima da bi razgovarali o ratu između Izraela i Hamasa, objavio je Si-En-En (CNN).

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao ofanzivu Izraela u Gazi, nazivajući te akcije "zločinima protiv čovečnosti" i rekavši ovoga vikenda da prekida komunikaciju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali da Turska ne želi da prekine odnose s Izraelom.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA / STR

07:05 - Komunikacije i internet usluge ponovo prekinute u Pojasu Gaze

Palestinska telekomunikaciona kompanija Paltel saopštila je da su sve komunikacione i internet usluge ponovo prekinute u Pojasu Gaze.

"Glavne rute koje su prethodno bile ponovo povezane (su) ponovo odsečene sa izraelske strane", navodi se.

rat, Izrael, Palestina, rat u izraelu
foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

07:02 - Humanitarne agencije izgubile kontakt sa svojim radnicima u Gazi

Humanitarne agencije izgubile su kontakt sa svojim radnicima u Pojasu Gaze, pošto je u toj palestinskoj enklavi ponovo došlo do prekida komunikacija i interneta, zbog sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da je izgubila kontakt sa "ogromnom većinom" svojih timova u Pojasu Gaze, a Palestinski Crveni polumesec takođe je saopštio da ne može da uspostavi kontakt sa humanitarnim radnicima na tom području.

Sve komunikacije i internet u Pojasu Gaze su u prekidu, saopštio je juče palestinski telekomunikacioni operater "Paltel", navodeći da je glavnu mrežu, koja je bila obnovljena, ponovo odsekla izraelska strana.

07:00 - IDF: Grad Gaza opkoljen, Pojas praktično podeljen; spremni za ofanzivu na severu

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do mora, u stvari podelivši Pojas Gaze na sever i jug, izjavio je portparol vojske, brigadni general Danijel Hagari na brifingu.

Takođe, načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je u nedelju veče da je vojska spremna "u svakom trenutku da krene u ofanzivu na sever", gde se Izrael graniči s Libanom i prethodnih nedelja borio se svaki dan protiv raketnih napada libanske militantne grupe Hezbolah.

"Danas su snage IDF iz pešadijske brigade Golani opkolile grad Gazu, stigle do mora i drže položaje. Grad Gaza je takođe opkoljen sa juga, a u stvari sada postoji sever Pojasa Gaze i jug. Još uvek funkcioniše koridor duž kojeg se stanovnici severa enklave i Gaze mogu kretati ka jugu“, rekao je on, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da vojska u ovom času izvodi opsežne udare u pojasu Gaze. „Sada su široko rasprostranjeni udari na terorističku infrastrukturu, ispod zemlje i iznad nje“, rekao je Hagari odgovarajući na pitanje na sinoćnoj konferenciji za novinare.

Bonus video:

04:39

HAMAS SE PREVARIO, HESBULAH TREBAO DA OTVORI NOVI FRONT ALI ZBOG OVOGA ODUSTAO?! Koprivica tvrdi: Izrael sve unapred isplanirao

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.