SNAŽAN CIKLON SE OBRUŠAVA NA EVROPU: Stiže nova orkanska oluja sa ATLANTIKA, sneg veje u ovom delu kontinenta!
Oblaci, Foto: Beta / Dragan Gojić

nevreme

SNAŽAN CIKLON SE OBRUŠAVA NA EVROPU: Stiže nova orkanska oluja sa ATLANTIKA, sneg veje u ovom delu kontinenta!

Na udaru ciklona nalazi se područje od Španije i Portugalije preko Francuske do Nemačke, Holandije, Belgije, Danske, Engleske i Irske

Objavljeno:

Evropa se od danas nalazi na udaru novog veoma snažnog ciklona sa Atlantika i to samo dva dana nakon što je prethodni ciklon doneo orkansko nevreme od jugozapada do severozapada Evrope, ali i do našeg područja, pri čemu je na zapadu Evrope i u Italiji poginulo 12 osoba, a vetrovi od 200 km/h napravilu su veliku štetu.

Orkanska poluja
Orkanska polujafoto: zoomEarth/w2u

I aktuelni ciklon nalik je uraganu, jer su vetrovi unutar njega i do 160 km/h, uz talase viši od 10 metara, koji plave priobalna područja.

Orkanska oluja
Orkanska olujafoto: zoomEarth/w2u

Vazdušni pritisak je kao i u prethodnom opao na neverovatne vrednosti od 958 mb, a centar ciklona ove večeri nalazi se nad južnim predelima Engleske.

Orkanska oluja
Orkanska olujafoto: zoomEarth/w2u

Ono što je interesantno da se Evropa za manje od 48 sati našla na udaru dva skoro najjača ciklona koja su se ikada sa Atlantika obrušila na zapadnu Evropu, uz vreme nalik uraganskom.

Na udaru ciklona nalazi se područje od Španije i Portugalije preko Francuske do Nemačke, Holandije, Belgije, Danske, Engleske i Irske.

Na ovom području pada veoma jaka kiša, uz obilne pljuskove sa grmljavinom, a najjači vetar uraganske jačine beleži se na severozapadu Španije i na atlantskoj obali Francuske.

Ponovo su moguće poplave i bujice, a u mnogim evropskim zemljama na snazi je najveći stepen upozorenja.

Mnoge reke su dodatno nabujale, pa prete i razorne poplave.

Snažni pljuskovi sa grmljavinom ponovi su zahvatili i Italiju, naročito severne predele i oblast Alpa, uz jake oluje, poplave i bujice, dok u višim predelima Alpa veje sneg.

U nižim predelima očekuje se i preko 200 litara kiše po kvadratnom metru i to najviše na nižim padinama južnih Alpa, dok u višim predelima se očekuje i do pola metra novog snega. Samo juče je u Alpima palo preko 30 cm snega, pa će nove količine snega dovesti i do opasnosti od lavina.

Sneg pada na visinama iznad 1500 metara nadmorske visine i najobilniji je na zapadu Austrije, na severu Italije, kao i u svim višim predelima Alpa. Sneg se lokalno očekuje i na 1000 metara.

Sever Italije još se nije oporavio od razornih poplava i oluja, a nove će samo pogoršati situaciju.

Snažan ciklon doneće nevreme i našem regionu i to još jedan talas za manje od 48 sati.

Jaka kiša i obilni pljuskovi sa grmljavinom već tokom noći zahvatiće Sloveniju,a do jutra i Hrvatsku i Bosnu, da bi se tokom dana širili na ostatak BiH , ali i na Crnu Goru.

Očekuju se olujni jugozapadni vetarovi, lokalno i orkanski, a na Jadranu olujno jugo stvaraće višemetarske talase koji će plaviti obalna područja.

Najobilnije padavine očekuju se u oblasti Jadrana i u njegom zaleđu, lokalno i preko 200 litara kiše, uz poplave i bujice.

U višim predelima Slovenije ponovo se očekuje sneg, a po prodoru hladnog fronta sneg će padati i na višim planinama Bosne.

Prethodno se zbog izraženog jugozapadnog strujanja očekuje relativno toplo, a frenski efekat doneće Bosni pre prodora hladnog fronta temperature preko 20°C.

Orkanska oluja
Orkanska olujafoto: zoomEarth/w2u

Zbog olujnog i orkanskog vetra za nedelju se preporučuje ogroman oprez u regionu.

Inače, veći deo našeg područja i regiona, ali i centralna Evropa i Mediteran nalaze se u toplom sektoru ciklona, uz veoma izražena južna strujanja, zbog čega i struji veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana do Evrope. Istovremeno, u do severozapada i zapada Evrope pristiže hladna vazdušna masa sa severa, a hladni front oštro razdvaja ove dve vazdušne mase.

Ovaj hladni front premešta se u sklopu ciklona prema istoku. Pošto je reč o veoma razvijenom ciklonu, jendom od najjačih, i hladni front veoma je izražen i prostire se u dužini od nekoliko hiljada kilometara od severa Evrope preko centralne Evrope, Alpa, zapadne i jugozapadne Evrope i preko Atlantika skoro do Istočne obale Amerike, što se veoma retko dešava da front toliko bude izražen, a u sklopu njega i oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Dobra vest je da će prema večeri doći do stabilizacije vremena.

Inače, pogoršanje vremena iz regionu, u nedelju tokom dana proširiće se i na Srbiju i to sredinom dana i posle podne.

Bonus video:

01:17

Snažno nevreme pravi haos na crnogorskom primorju

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.