ZNATE LI ŠTA JE "GVOZDENI UBOD"? Najnovije oružje Izraela seje STRAH, precizno pogađa METE, a ono NAJGORE je...
Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE ATEF SAFADI, Profimedia

prvi put upotrebljeno

ZNATE LI ŠTA JE "GVOZDENI UBOD"? Najnovije oružje Izraela seje STRAH, precizno pogađa METE, a ono NAJGORE je...

Izraelski ratni avioni gađaju ciljeve širom Gaze uoči očekivane kopnene ofanzive na opkoljenoj teritoriji koja je pod kontrolom Hamasa

Objavljeno:

Izrael je u sukobima sa militantnom grupom Hamas prvi put upotrebio najnovije oružje, sistem "Gvozdeni ubod" koji se koristi za obaranje raketa.

"Jedinica Magelan u saradnji sa Vazduhoplovnim snagama osujetila je namere na desetine terorista koristeći različita oružja, među kojima i inovativnu i precizni raketni minobacač "Gvozdeni ubod", navodi se u sapoštenju Izraelskih snaga.

"Gvozdeni ubod" je dizajniran da precizno pogađa mete, kako na otvorenim terenima tako i u urbanim sredinama, dok istovremeno smanjuje mogućnost kolateralne štete i sprečava da civili budu pogođeni. Njegova operativna upotreba je, kako smatraju analitičari, doneti revoluciju u kopnenom ratovanju i omogućiti da se bataljoni opreme organskom, tečnom i efikasnom vatrenom snagom.

"Tehnologija koju je izraelska industrija stavila na raspolaganje vojsci u mnogome menja situaciju na bojnom polju i pruža našim snagama da se bore preciznijim sredstvima. Integracija "Gvozdenog uboda" u izraelsku vojsku, u skladu je sa planom koji je predstavljen u višegodišnjem planu vojske "Tnufa". Takođe ispunjava potrebe vojske, prilagođavajući borbene sposobnosti za borbu sa neprijateljima skrivenim u civilnim, urbanim sredinama, dok ispunjava pravne i moralne standarde koje je postavlja Izrael", navodi se u saopštenju vojske.

Prema pisanju Times of India, psihološki uticaj ovakvog oružja na neprijatelja može biti veliki, jer saznanje da neprijatelj ima oružje visoke preciznosti može demoralisati suprotnu stranu i stvoriti neizvesnost, što dobrim delom može uticati i na njegove operativne sposobnosti.

Podsetimo, izraelski ratni avioni gađaju ciljeve širom Gaze uoči očekivane kopnene ofanzive na opkoljenoj teritoriji koja je pod kontrolom Hamasa. Strahovi od širenja rata su porasli dok je Izrael gađao mete na okupiranoj Zapadnoj obali, Siriji i Libanu i razmenjivao vatru sa libanskom militantnom grupom Hezbolah.

Dva konvoja pomoći stigla su u Pojas Gaze tokom vikenda preko prelaza Rafa iz Egipta.

Izrael je rekao da su kamioni prevozili hranu, vodu i medicinske potrepštine. Izrael nije dozvolio gorivo koje je kritično potrebno za vodovodne i sanitarne sisteme i bolnice.

Bonus video:

04:01

IZRAEL NE BI TREBALO DA SE PONAŠA KAO HAMAS Đukić: Pretrpeli su užasan udarac, imaju prava na odgovor, ali NE OVAKO NEMILOSRDAN

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.