RAT U IZRAELU, 19. DAN, SUKOBI BESNE: SZO poziva Hamas da oslobodi sve taoce!
Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE MOHAMMED SABER, EPA-EFE ATEF SAFADI, EPA-EFE HAITHAM IMAD

SUKOBI BESNE

RAT U IZRAELU, 19. DAN, SUKOBI BESNE: SZO poziva Hamas da oslobodi sve taoce!

Rat između Izraela i Hamasa je ušao u 19. dan, a sukobi na Bliskom istoku i dalje besne

Objavljeno: 23:46h

Hamas, koji i dalje drži više od 200 talaca koje je oteo u napadima na izraelska naselja na jugu zemlje 7. oktobra, i juče je gađao ciljeve u Izraelu. Rakete su,između ostalih gradova, ispaljene i na Tel Aviv.

Svetski mediji javlili su da su snage Izraela na područje Gaze bacali liflete, u kojima apeluju na stanovnike da im pomognu da pronađu taoce.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari objavio je na društvenim mrežama da Izrael pokušava da kontaktira stanovnike Gaze kako bi im pružili informacije o lokaciji talaca koje drži Hamas. U zamenu za informacije ponuđeni su novac i diskrecija.

Iz časa u čas:

22.29 SZO poziva Hamas da oslobodi sve taoce

Svetska zdravstvena organizacija je danas, 19. dana rata Izaela sa Hamasom, pozvala tu palestinsku organizaciju da pruži dokaze o životu talaca koje drži i da ih sve oslobodi "iz zdravstvenih razloga".

"Hitno je da oni koji su zarobili taoce dokažu da su živi i da im je pružena nega, kao i da budu oslobođeni svi zarobljeni, iz humanitarnih i zdravstvenih razloga", rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prema novim podacima ;izraelskog ;ministarstva odbrane Hamas, koga mnogi tretiraju kao terorističku organizaciju, oteo je 222 ljudi koje drži kao taoce.

20.53 Sirene za opasnost se oglasile u centralnom Izraelu

Sirene za raketne napade su aktivirane u desetinama gradova u centralnom Izraelu, uključujući Holon, Rišon Lecion, Bat Jam, Petah Tikvu, Elad i Roš HaAin.

16.14 - Gutereš: Šokiran sam pogrešnim tumačenjem moje izjave

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je šokiran pogrešnim tumačenjima njegove izjave Savetu bezbednosti UN.

"Šokiran sam pogrešnim predstavljanjem nekih mojih izjava... kao da opravdavam terorističke akte Hamasa. To je laž. Bilo je suprotno. Verujem da je neophodno da se sve ispravi – posebno iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama", rekao je Gutereš.

14:55 - Netanjahu odbio da razgovara sa Guterešom

Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan, rekao je da je premijer Netanjahu odbio da razgovara sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Gutereš je tražio da razgovara sa Netanjahuom dva puta od 7. oktobra - ali je Netanijahu "odbio da prihvati njegov poziv", rekao je Erdan.

Erdan je takođe rekao da su agencije UN stvorile "lažnu sliku" situacije na terenu, prihvatajući tvrdnje o Gazi iako "svi znaju" da je kontroliše Hamas.

On je rekao da bi sledeći koraci trebalo da budu proterivanje "neprijateljskih zvaničnika UN" iz Izraela koji predstavljaju lažnu sliku o tome šta se dešava.

Podsećanja radi, Erdan je takođe rekao da je podsekretaru UN-a za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu odbijena izraelska viza, a ostalom osoblju UN „će biti odbijeno”.

14:02 - Nemački specijalci se spremaju za akcije evakuacije

Nemačke specijalne snage se okupljaju na Kipru i spremaju se za moguće operacije vojne evakuacije, izjavio je general-major Dirk Faust, komandant Zajedničke operativne grupe.

13:39 - Makron putuje u Egipat

Predsednik Francuske Emanuel Makron otputovaće danas u Kairo, a nakon što je posetio Jordan, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U planu je da se Makron sastane sa egipatskim kolegom Abdelom Fatahom El Sisijem.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: Profimedia

11:33 - Sprečen novi upad Hamasovca na teritoriju Izraela?

10:55 - Kraljica Ranija od Jordana dala intervju o situaciji na Bliskom istoku

Kraljica Ranija od Jordana
Kraljica Ranija od Jordanafoto: EPA-EFE/AMEL PAIN

10:47 - Izrael uskraćuje vize zvaničnicima UN nakon izjave Gutereša?

Antonio Gutereš
Antonio Guterešfoto: AP/Bilal Hussein

10:01 - Likvidiran još jedan komandant Hamasa

Izraelske odbrambene snage tvrde da su ubile još jednog visokog komandanta Hamasa u vazdušnom napadu.

Navodno je ubijen Taisir Mubašer, komandant Hamasovog severnog bataljona Kan Junis. Vojska je saopštila da je Mubašer "odgovoran za brojne terorističke napade na izraelske civile i vojnike IDF tokom godina".

IDF tvrdi da je tokom sukoba eliminisao izvestan broj komandanata i boraca Hamasa.

09:57 - Izrael: Iranski poslušnici pokrenuli napade na Bliskom istoku

Izrael je optužio Iran da je svojim poslušnicima naredio nedavne napade svojih u Jemenu, Iraku i Libanu.

Kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da Izrael zajedno sa SAD nadgleda region.

09:56 - Šta je "Gvozdeni ubod"?

09:25 - Lideri militantnih grupa seli za isti sto

kako izveštavaju pojedini mediji, situacija može dodatno da se zakomplikuje, jer su se lideri brojnih militantnih grupa sastali kako bi razgovarali o opcijama koje bi im obezbedile pobedu u Gazi.

Lideri Hezbolaha, Hamasa, islamskog džihada i drugih militantnih grupa su, prema pisanju libanskih medija, seli za isto sto da vide šta im je dalje činiti.

Televizija Al Manar u vlasništvu Hezbolaha izvestila je da su Hasan Nasralah i vođe militanata procenili koje korake "osovina otpora" mora da preduzme da bi "postigla stvarnu pobedu" u Gazi.

Palestinski islamski džihad je druga najveća militantna organizacija u Gazi posle Hamasa.

08.54 - Osam sirijskih vojnika ubijeno u napadu Izraela

Državni mediji u Siriji saopštili su da je osam vojnika ubijeno u napadu Izraela.

Državna agencija SANA saopštila je da se napad dogoodio u 1.45 po lokalnom vremenu.

Izraelske snage potvrdile su da su gađale položaje u Siriji.

08:12 - Češki premijer i austrijski kancelar danas stižu u Izrael

Češki premijer Petr Fiala i austrijski kancelar Karl Nehamer trebalo bi da danas stignu u Izrael kako bi iskazali podršku toj zemlji.

07:00 - Netanjahu: Kopnena ofanziva i dalje u planu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sugerisao je u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, iako se ta najavljena akcija i dalje odlaže, javlja CNN.

"Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi. Vi to znate i vi ste deo toga, vi ste deo prethodnica", poručio je Netanjahu pripadnicima jedinice Jahalom, specijalne jedinice Borbenog inženjerskog korpusa, koja je obučena za obavljanje specijalnih inženjerskih zadataka.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA/GALI TIBBON

06:55 - Sirene se oglasile u kibucima istočno od Gaze

U Kisufimu, izraelskom kibucu istočno od pojasa Gaze, čulo se jutros upozorenje na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael.

Sirene su se tokom noći čule i u još dva kibuca u okolini.

Bonus video:

04:01

IZRAEL NE BI TREBALO DA SE PONAŠA KAO HAMAS Đukić: Pretrpeli su užasan udarac, imaju prava na odgovor, ali NE OVAKO NEMILOSRDAN

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.