OVA ZEMLJA JE NAJSKUPLJA ZA KUPOVINU AUTOMOBILA: Evo koliko građani moraju da iskeširaju novca da bi uzeli vozilo
Automobil, Foto: Printscreen/Youtube/ King Luxury

visoke cene automobila

OVA ZEMLJA JE NAJSKUPLJA ZA KUPOVINU AUTOMOBILA: Evo koliko građani moraju da iskeširaju novca da bi uzeli vozilo

Singapur je postao najskuplja za kupovinu automobila

Objavljeno:

Građani Singapura će u budućnosti morati da izdvoje više novca za pravo da kupe automobil. Cena certifikata (COE) koji omogućava vlasništvo velikog porodičnog vozila porasla je na rekordnih 101.425 evra, prenosi BBC.

Singapur je 1990. godine uveo sistem certifikata kao meru protiv zagušenja saobraćaja, a potencijalni vlasnici automobila u ovoj državi moraju da prvo nabave COE da bi mogli da kupe vozilo.

Certifikati se prodaju na svake dve nedelje na aukcijama, a vlada kontroliše broj ovih dozvola.

Singapur je zbog uvođenja ove mere postao najskuplja zemlja na svetu za kupovinu automobila. Vozila kao što je standardni Tojota Kamri hibrid u ovoj državi koštaju šest puta više nego u SAD.

Cene obaraju rekorde, a kupci ne odustaju od luksuznih automobila

Cene COE obaraju rekorde nekoliko meseci zaredom, pošto je oporavak posle pandemije podstakao potražnju za automobilima.

- Kad god imamo luksuzne automobile, kupci stoje u redu ispred naše prodavnice - rekla je predstavnica kompanije Tojoto Borneo motors Alis Čang za koju poskupljenje COE nije iznenađenje.

Singapur ima 5,5 miliona stanovnika i nešto manje od milion vozila na putevima.

Vlada ove zemlje želi da podstakne stanovnike da umesto kupovine automobila, koriste sistem javnog prevoza koji je rangiran kao jedan od najboljih na svetu.

Singapur među najvećim ekonomijama sveta

Singapur je ekonomija sa visokim prihodima i može se pohvaliti bruto nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika od preko 64.000 dolara prema Svjetskoj banci. Nedavno se našao i na listi među 50 najvećih ekonomija sveta. U 2021. godini država je zabeležila najjači ekonomski rast u poslednjih 11 godina.

Singapur je veliko međunarodno finansijsko središte, a njegova valuta, singapurski dolar, je među 15 najmoćnijih valuta na svetu – što čini skoro 1,8 odsto ukupnog dnevnog trgovanja devizama. Goldman Sachs Group, Inc. (NISE:GS) najavila je izgradnju centra za trgovinu valutama u Singapuru u saradnji sa JPMorgan Chase & Co.

Bonus video:

03:45

OVO SU NAČINI KAKO DA ZAŠTITITE VAŠ AUTOMOBIL OD KRAĐE! Eksperti otkrili koje metode lopovi koriste: Evo šta OBAVEZNO DA URADITE

(Espreso/Blic Biznis/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.