BILA JE ŽENA HITLEROVOG NASLEDNIKA, SLEPO JE VEROVALA U NACIZAM: A ovako je oduzela živote ŠESTORO SVOJE DECE
Marija i Jozef Gebels, Foto: PrintScreen/ Twitter/ Mirosław Miłosz

biografija

BILA JE ŽENA HITLEROVOG NASLEDNIKA, SLEPO JE VEROVALA U NACIZAM: A ovako je oduzela živote ŠESTORO SVOJE DECE

Marija Gebels bila je prava zagovornica Hitlerove Nemačke, a nije prezala da oduzme život svojoj deci zarad ideala

Objavljeno: 19:04h

Žena Jozefa Gebelsa, Marija, verovala je u Treći Rajh, tako da je postala sinonim idealne majke tog režima.

Nažalost, u njenoj veri prema nacističkim idealima nisu bila izopštena deca - kada se našla opkoljena u bunkeru sa Hitlerom - je otrovala svoje šestoro dece i izvršila samoubistvo zajedno sa suprugom.

Johana Marija "Magda" Magdalena rođena je 11. novembra 1901. u Berlinu, kao "zvanična" ćerka inženjera Oskara Ričela i sluškinje Ogiste Behrend. Par se razveo 1905., a Magdina majka se ponovo udala 1908. za Ričarda Fridlendera, bogatog jevrejskog trgovca iz Berlina kog je upoznala deceniju ranije i za kog su mnogi tvrdili da je pravi Magdin otac.

Magda je detinjstvo provela u verskom internatu u Belgiji koji je koristio veoma stroge metode vaspitanja, što je doprinelo da mlada žena razvije snažnu ličnost. Prilikom izbijanja Prvog svetskog rata, studirala je u Berlinu i u to vreme pažnju joj je veoma privukla miroljubiva i nenasilna budistička filozofija.

Po povratku iz internata, Magda je upoznala atraktivnog i elegantnog nemačkog milijardera po imenu Ginter Кvand. On je bio tridesetosmogodišnji udovac, a ona devetnaestogodišnja devojka. Par se odmah zaljubio i venčao 4. januara 1921., a iste godine dobijaju i sina Haralda. Ali Magda je ubrzo shvatila svoju grešku, da se nalazi zarobljena u dosadnom braku, u ultrakonzervativnoj porodici.

Razočarana, Magda je tada upoznala studenta jevrejskog porekla i vođu cionističke grupe po imenu Haim Arlosorov, sa kojim je započela tajnu romantičnu vezu. Kada je za to saznao i njen muž Ginter, razjaren ženinim neverstvom, izbacio je iz kuće 1929. godine.

Metamorfoza

Zahvaljujući izdašnoj penziji koju joj je davao bivši muž, Magda je sebi i sinu našla lepu kuću. Ali u leto 1930. Magdin život će se tokom prisustva vatrenom govoru nacističkog ministra propagande Jozefa Gebelsa u palati sportova u Berlinu - zauvek promeniti. Fascinirana njegovim nastupom, pridružila se partiji i ubrzo postala jedan od najvažnijih nacističkih vođa u svom okrugu.

Tada je i lično upoznalao Gebelsa, sa kojim je odmah počela da sarađuje. Magda je osetila privlačnost ka nacističkom vođi, dok je Gebels ostao fasciniran njom, i zapisao u svom dnevniku: "Dali smo svečani zavet jedno drugom: kada osvojimo Rajh, postaćemo muž i žena. Veoma sam srećan."

Ako je Magdino obožavanje Jozefa Gebelsa bilo slepo, kada je upoznala Adolfa Hitlera njenom entuzijazmu nije bilo granica. Oboje će uspostaviti duboku vezu i Magda će tako postati deo Hitlerove male, ali odabrane grupe prijatelja. Fiher je čak bio i kum mladoženji kada se par venčao 19. decembra 1931.

Nakon venčanja, Gebelsovi su se preselili u ekskluzivnu vilu koja se nalazila na Reichskanzlerplatz-u, koja će na kraju postati centar zabava i večeri berlinske buržoazije i operativno jezgro vođa Trećeg rajha. U narednim godinama, par je dobio šestoro dece koju su krstili imenima koja su počinjala na "H": Helga, Hildegard, Helmut, Holdin, Hedvig i Hajdrun.

Magda je bila i prva žena koja je osvojila Кrst časti nemačke majke, nagradu koja je značila da je ona uzor koji druge nemačke majke treba da slede.

Od 1942. godine Magdino zdravlje počinje da se pogoršava. Bolovala je od teške neuralgije, poremećaja koji je zahvatio njeno lice pa joj je polovina ostala paralizovala. Pored toga, imala je i srčanih problema i ozbiljne epizode depresije, zbog čega mnogi istoričari danas veruju da je bespogovorno prihvatala partijske ideje u vezi sa Jevrejima.

Ona i njen suprug Jozef Gebels i ministar propagande Rajha, krijući se sa Adolfom Hitlerom u berlinskom bunkeru, naložili suSS zubaru Helmutu Кuncu 1. maja 1945. godine da njihovoj deci ubrizga morfijum kako bi ih uspavali i tako mogli da im ubace bočicu cijanida između zuba.

Krajnji rezultat bila je smrt njihovo šestoro dece. Živote su potom okončali i njih dvoje, Magda nakon što je progutala isti smrtonosni cijanid kojim je otrovala svoju decu, dok se njen suprug Jozef Gebels upucao.

Bonus video:

05:07

VISOKA STOPA POSEDOVANJA ORUŽJA, A NEMA MASOVNIH UBISTVA! Dopisnik iz Ciriha: Zato je i Hitler odustao od napada na Švajcarsku

(Espreso/ National Geographic/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.