HITLER GA JE ODREDIO ZA NASLEDNIKA: Onda je on počinio ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO ČAK I NACISTE
Jozef Gebels rešio je da se ubije., Foto: Print Screen Youtube

Monstrum

HITLER GA JE ODREDIO ZA NASLEDNIKA: Onda je on počinio ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO ČAK I NACISTE

U svome testamentu imenovao je Karla Denica za novog predsednika Nemačke i, po ovlašćenjima mnogo značajnije – Jozefa Gebelsa za Kancelara

Objavljeno:

Nemačka je u maju 1945. godine bila vojno poražena, ali Hitler je odbijao pomisao na predaju ili pregovore. To je dovelo do daljeg ratovanja i razaranja Nemačke. Krajem aprila, Sovjeti su bili pred Berlinom da bi 2. maja ušli u sam grad.

Zvanična verzija onoga što se u noći između 29. i 30. aprila dogodilo u Hitlerovom bunkeru kaže da je on tada završio je diktiranje svog privatnog i političkog testamenta i potom odlučio da se oženi svojom ljubavnicom Evom Braun.

Upravo u testamentu, Hitler je imenovao dva čoveka kao svoje naslednike! Naime, tokom završnih faza rata u proleće 1945. Hitler je razdvojio funkcije Kancelara Rajha i Predsednika Rajha.

U svome testamentu imenovao je Karla Denica za novog predsednika Nemačke i, po ovlašćenjima mnogo značajnije – Jozefa Gebelsa za Kancelara.

Veći nacista od firera

Paul Jozef Gebels bio je ministar propagande u nacističkoj Nemačkoj od 1933. do 1945. godine. Bio je jedan od najbližih saradnika Adolfa Hitlera i jedan od njegovih najodanijih sledbenika.

Bio je poznat po svom fanatičnom i energičnom besedništvu i otrovnom antisemitizmu – mnogi istoričari ga smatraju odgovornim za Kristalnu noć i na ličnom nivou – većim nacistom i od samog Hitlera.

U trenutku kada je Hitler počinio samoubistvo Gebels je sa čitavom svojom porodicom bio sa njim u bunkeru u Berlinu. I dok je Denic bar pokušavao da obavlja svoju dužnost, dotadašnji ministar propagande u nacističkoj Nemačkoj, Gebels nije želeo da sačeka Sovjete i odgovara za svoja dela.

Ubrzo posle Hitlerovog samoubistva u 3.30 poslepodne 30. aprila 1945. Gebels je Hitlerovoj sekretarici izdiktirao “dodatak” Hitlerovom političkom testamentu:

Firer mi je dao naredbe, da u slučaju sloma odbrane prestolnice rajha, napustim berlin i budem vodeća figura vlade koju je on imenovao. Prvi put u mom životu, moram da kategorički odbijem firerovu naredbu. Moja žena i moja deca se slažu sa ovim. U protivnom bih se osećao kao (…) nečasni bednik ostatak moga života, izgubivši samopoštovanje kao i poštovanje svog naroda, koje mi je neophodno za buduću dužnost osobe koja upravlja budućnošću nemačkog naroda i nemačkog rajha.

Jedan od najbližih saradnika Adolfa Hitlera i jedan od njegovih najodanijih sledbenika, Jozef Gebels rešio je da se ubije. Ipak, nije planirao da ode sam… u smrt je odveo i celu svoju porodicu!

Zločin koji je zgrozio čak i naciste

Prvog maja 1945. Gebelsova žena Magda je uspavala njihovo šestoro dece morfijumom, a zatim ih otrovala cijanidom. Najstarija ćerka je imala 12, a najmlađe dete samo 4. godine.

Na telu najstarije devojčice – Helge pronađene su modrice koje navode na zaključak da je ona odbila da uzme morfijum i da joj je on nasilno unesen u telo. Magda Gebels je imala starijeg sina, Haralda Kvanta, iz prethodnog braka. Harald nije bio prisutan kada su njegove polusestre i polubrat ubijeni i jedini je preživeo Drugi svetski rat.

Prvobitna verzija Gebelsove smrti govori da su Jozef i Magda ubijeni, na svoj zahtev, hicima u glavu od strane njihovih SS telohranitelja. Druga verzija događaja je da je Gebels prvo ubio svoju ženu, a zatim sebe.

Jozefova i Magdina tela su delimično spaljena, a otkrili su ih vojnici Sovjetske armije drugog maja. Tela njihove dece su pronađena u bunkeru, u krevetima u kojima ih je Magda i ubila.

Tela Gebelsove porodice, zajedno sa telima Hitlera i Eve Braun su tajno spaljena i pokopana u Magdeburgu u Nemačkoj. Aprila 1970. sva ova tela su ponovo spaljena, a pepeo je bačen u reku Elbu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Istorijskizabavnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.