SAMO SE OVO ČEKALO, OGLASILA SE RUSIJA O NEZAPAMĆENOM SKANDALU! Evo šta su REKLI o pozdravljanju NACISTE APLAUZOM
Parlament, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

DRAMA

SAMO SE OVO ČEKALO, OGLASILA SE RUSIJA O NEZAPAMĆENOM SKANDALU! Evo šta su REKLI o pozdravljanju NACISTE APLAUZOM

Neposredno nakon što je Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, kanadski poslanici su ovacijama pozdarvili Jaroslava Hunku (98), kada je predsednik Donjeg doma skrenuo pažnju na njega

Objavljeno:

Moskva čeka međunarodnu reakciju na aplauz kanadskog parlamenta nacisti SS Galicijske divizije Jaroslavu Hunki, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje o tome da li je bilo potrebno da predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podnese ostavku, portparol Kremlja je rekao da je jasno da je on preuzeo odgovornost, ali je zapitao „šta da se radi sa parlamentom koji je ovacijama pozdravio fašistu“, preneo je TASS.

„Mora da postoji međunarodna reakcija, koju bismo, naravno, radije čuli nego da ćutimo o ovom pitanju“, istakao je Peskov.

Rota je juče podneo ostavku jer je pozvao u parlament Ukrajinca koji se borio za nacističku vojnu jedinicu tokom Drugog svetskog rata da prisustvuje govoru ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, preneo je AP.

Neposredno nakon što je Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku (98), kada je predsednik Donjeg doma skrenuo pažnju na njega. Rota je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Olena, Volodimir i Džastin Trudo ovacijama pozdravili nacistu
Olena, Volodimir i Džastin Trudo ovacijama pozdravili nacistufoto: Patrick Doyle / Zuma Press / Profimedia

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija, takođe, bila poznata kao Vafen-SS divizija Galicija, ili SS 14. Vafen divizija, dobrovoljačka jedinica koja je bila pod komandom nacista.

Rota je podneo ostavku nakon jučerašnjeg sastanka sa partijskim liderima Donjeg doma.

Sve glavne opozicione stranke pozvale su Rotu da se povuče, a najviše mu je zamereno to što je pozvao Hunku, a da o tome nije obavestio vladu ili delegaciju Ukrajine.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da je činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svetskom ratu „velika sramota“ za parlament Kanade i samim tim za sve Kanađane.

Bonus video:

05:21

KULTURA SEĆANJA NA ŽRTVE NACISTA: Šta se dešavalo u logoru na Starom sajmištu

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.