SVE JE NAMEŠTENO? Napad Trampa na Siriju je FARSA, sve je već dogovoreno SA PUTINOM?
Foto: Printscreen Twitter/ManaNegra

Da li je ovo prava istina

SVE JE NAMEŠTENO? Napad Trampa na Siriju je FARSA, sve je već dogovoreno SA PUTINOM?

Nekoliko dana pre raketiranja, izraelska štampa je objavila da ruski i američki generali pregovaraju o uslovima američkog napada na Siriju...
Objavljeno: 08:27h

Raketni udar Donalda Trampa na bazu u Siriji uzdrmao je ceo svet. Posle dugo vremena, opet se priča o Trećem svetskom ratu, o nuklearnom uništenju. Svi su uplašeni, čekao se potez Vladimira Putina.

Ali da li imamo razloga za strah? Kako piše Jutarnji list u autorskom tekstu Antuna Maslea, postoje ozbiljne indikacije da je cela stvar - farsa, i predstava za široke narodne mase, ispod koje se dešava veliki dogovor Trampa i Putina.

U Moskvi, piše Jutarnji, još vlada stanje šoka posle udara Trampa na Siriju. Svi redom osuđuju intervenciju bez mandata Saveta bezbednosti UN. Udar po zajedničkoj sirijsko-ruskoj bazi u totalnoj je suprotnosti s onim što je ruska diplomatija očekivala od novog predsednika Amerike. Svi su mislili da je Tramp čovek dogovora sa Rusijom, kad ono...

Ali ovaj "Trampov šamar" Putinu i Rusiji, kad se sagleda kao vojna operacija, zapravo je farsa, piše Jutarnji.

foto: Reuters/AP/Pixabay

Evo i zašto: Nekoliko dana pre nego što će iz silosa razarača Porter i Ross izleteti tomahavci, izraelska štampa je objavila da ruski i američki generali pregovaraju o uslovima američkog napada na Siriju.

Izbjegavanje ruskih ciljeva bila je prva stavka u dogovoru. Rusi su na vreme bili obavešteni i svoje vojnike i helikoptere iz baze Šajrat su na vreme evakuisali. Svoje, ali i većinu sirijskih. U bazi je ostalo nešto starih MiG-ova 23 nesposobnih za uzletanje.

Dalje, piše Jutarnji, na snimcima udara jasno se vidi da je većina glava na tomahavcima bila napunjena eksplozivom koje neće napraviti veliku štetu na pisti i hangarima. Samo na jednom hangaru uočljiva je rupa koja se može pripisati pogotku "ozbiljne" bombe, a pistu su pogodile "bombice".

Šta je sa smrću 7 sirijskih vojnika? "Njihova žrtva je cena verodostojnosti", piše Jutarnji, i navodi primer Beograda 1999, kad vlast nije obavestila novinare i tehničare da će zgrada RTS biti raketirana.

foto: Reuter Sergei Karpukhin

Zaključak: američki napad na sirijsku bazu poslužio je Trampu da dokaže čvrstoću i odlučnost pred vojnoindustrijskim kompleksom i ratobornim generalima, te republikancima, koji su odreda pozdravili napad.

- Odsad ćemo uzvratiti silom na svaki napad, ko god ga izveo, a Amerikanci dobro znaju naše mogućnosti! - stigla je navodna najava iz Moskve, i zabrinula mnoge, koji misle da bi ovo moglo da znači Veliki rat.

Ali Rusi su ovo uskoro demantovali, a analitičari smatraju da sukob SAD i Rusije nije moguć.

foto: Profimedia

U međuvremenu, piše Jutarnji, nazire se podela interesnih sfera u Siriji. Američke snage koje vode kurdske i arapske jedinice prema Raki stigle su do grada Tabke s važnom vazdušnom bazom. Po izraelskim izvorima, upravo tu Trampovi generali nameravaju instalirati novu vazdušnu bazu. Američki stratezi žele čizmom na tlu, na položaju koji je najbliži Iranu, ograničiti uticaj Teherana u Siriji. Izgleda da je ovo deo dogovora sa Rusijom.

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.