AZERBEJDŽAN DONEO ODLUKU: Evo kakav status će uživati jermenski borci u Nagorno-Karabahu
Nagorno-Karabah, Foto: EPA SARGSYAN

sukob u aziji

AZERBEJDŽAN DONEO ODLUKU: Evo kakav status će uživati jermenski borci u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha

Objavljeno:

Azerbejdžan je proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno Karabah Nagorno-Karabaha koji predaju oružje, iako su neki od njih najavili da će nastaviti otpor, saopštio je Rojtersu savetnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Hadžijev.

Jermeni, koji čine većinu u Nagorno-Karabahu, saopštili su četvrtak da su im potrebne bezbednosne garancije pre nego što predaju svoje oružje, nakon što je Azerbejdžan objavio da je vratio otcepljeni region pod svoju kontrolu nakon 24-časovne vojne operacije.

Hadžijev je u intervjuu Rojtersu saopštio da je Baku predvideo amnestiju za sve borce iz Karabaha koji predaju oružje.

"Vidimo da su u ovom trenutku neke pojedinačne armijske grupe i oficiri javno najavili da neće pristati na naše uslove i da će nastaviti otpor. Vidimo i da neke manje grupe idu u šumu. Ali ne vidimo to kao veliki bezbednosni izazov. Naravno, ovo donosi određene izazove i poteškoće, ali ne u tako velikim razmerama", rekao je azerbejdžanski zvaničnik.

1 / 6 Foto: AP Photo Siranush Sargsyan

On je naveo da će prava Jermena iz Karabaha biti poštovana u okviru njihove integracije u Azerbejdžan, dodajući da su zatražili humanitarnu pomoć, kao i snabdevanje naftom i benzinom.

Hadžijev je najavio da će danas u ovaj region biti isporučena tri tovara humanitarne pomoći.

Karabah je međunarodno priznat kao deo uglavnom muslimanskog Azerbejdžana, ali njegovo hrišćansko jermensko stanovništvo je održavalo de fakto nezavisnost, od rata 1990-ih kada se Sovjetski Savez raspao, prenosi Rojters.

Mnogi od 120.000 Jermena u Karabahu tvrde da su ih napustili Rusija, Zapad i sama Jermenija – i više puta su govorili o tome da se plaše progona od strane Azerbejdžana, koji podržava Turska, navodi britanska agencija.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan saopštio je da je Jerevan spreman da prihvati izbeglice iz Nagorno-Karabaha.

Juče je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima.

Dogovor je postignut uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta, nakon što je zvanični Baku pokrenuo “antiterorističku operaciju” u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak u toj oblasti koju kontrolišu jermenski separatisti.

Bonus video:

02:29

RAT U UKRAJINI JE LOKALIZOVAN, 2024. MOŽDA ĆEMO GLEDATI NEŠTO DRUGO Vujičić: 40.000 ljudi ide na Baltik, Poljska naručila Himarse

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.