Kina i Rusija održale 18. rundu konsultacija o strateškoj bezbednosti
Foto: Kineski radio Interancional

KINA

Kina i Rusija održale 18. rundu konsultacija o strateškoj bezbednosti

Naglašavajući da su kinesko-ruski odnosi izdržali test promenljive međunarodne situacije, Vang je pozdravio da bilateralni odnosi nastavljaju da se razvijaju na zdrav i stabilan način

Objavljeno:

Član Politbiroa CK KP Kine, šef diplomatije Vang Ji održao je u utorak 18. rundu kinesko-ruskih konsultacija o strateškoj bezbednosti sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševom u Moskvi. Prema izjavi koju je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine, Kina i Rusija su sprovele detaljnu razmenu mišljenja o širokom spektru pitanja u vezi sa produbljivanjem strateške saradnje između dve zemlje, jačanjem saradnje i povećanjem međusobnog poverenja.

Naglašavajući da su kinesko-ruski odnosi izdržali test promenljive međunarodne situacije, Vang je pozdravio da bilateralni odnosi nastavljaju da se razvijaju na zdrav i stabilan način, značaj strateške saradnje između dve zemlje se stalno obogaćuje, kao i kvalitet pragmatične saradnje koji se stalno poboljšava.

Kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i odgovorne velike zemlje, Kina i Rusija su blisko sarađivale na međunarodnoj areni kako bi zaštitile istinski multilateralizam, suprotstavile se svim hegemonističkim aktima i promovisale razvoj sistema globalnog upravljanja na pravedniji i razumniji način, dodao je Vang.

Vang je rekao Patruševu da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom na usvajanju važnog konsenzusa lidera dve zemlje, da dodatno poboljša efikasnost mehanizma i da više doprinese održavanju nacionalne bezbednosti dve zemlje kao i unapređenju svetskog mira i stabilnosti.

Rusija i Kina nisu izložene spoljnom uticaju i intervenciji, pridržavaće se nezavisnosti i autonomije, jačaće stratešku saradnju i pokazaće jedinstvenu vrednost svog sveobuhvatnog strateškog koordinacionog partnerstva, istakao je Patrušev.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.