GRČKA SE POLAKO OPORAVLJA: U nekim delovima biće i do 33 stepena, evo kada će na Halkidikiju biti moguće KUPANJE
Foto: Aleksandar Mijatovic / Alamy / Alamy / Profimedia Slično

VREMENSKA PROGNOZA

GRČKA SE POLAKO OPORAVLJA: U nekim delovima biće i do 33 stepena, evo kada će na Halkidikiju biti moguće KUPANJE

Nakon lošeg vremena i oluje koja je ostavila haos iza sebe, u Grčkoj se od danas pa u narednim danima očekuje lepo vreme

Objavljeno:

Oluja "Danijel" koja je napravila kataklizmu u pojedinim delovima Grčke, od danas se povlači sa neba iznad teritorije Grčke, ostavljajući lepo vreme u većini zemlje, dok se za neke oblasti i za danas predviđaju vetrovi i padavine.

Nakon lošeg vremena i oluje koja je ostavila haos iza sebe, u Grčkoj se od danas pa u narednim danima očekuje lepo vreme, sa temperaturom od 31 stepen Celzijusa u pojedinim delovima zemlje. Prolazne padavine i vetrovi biće lokalnog tipa u nekim oblastima, dok će na Halkidikiju prema rečima sagovornika Blica, biti već od drugog dana vikenda za kupanje.

Na Dodekanezima do 31 stepen

Vreme će danas biti poboljšano u većini predjela uz malo slabih pojava na istoku i jugu. Na istoku za danas se prognozira poneka oblačnost sa lokalnim padavinama u severnim i planinskim delovima Krita, gde je moguća i prolazna oluja.

Temperatura će se kretati od 20 do 31 stepen u severnoj Grčkoj (u oblasti zapadne Makedonije od 12 do 25 stepeni), u centralnoj i južnoj Grčkoj od 18 do 28, u zapadnoj Grčkoj od 23 do 30 stepeni (u Epiru od 18 do 25 stepeni) , Od 22 do 28 stepeni na Kikladima i Kritu, dok će na ostrvima na istočnom Egeju i na Dodekanezu biti od 23 do 33 stepena.

Na Egejskom moru će duvati vetar umerenih do jakih 5-6 bofora, dok će na Jonskom iz istočnih smerova duvati slab do umeren 3-5 bofora i lokalno u centralnom jonskom i Korintskom zalivu jak 6 bofora.

Oblasti Makedonije i Trakije

Manja oblačnost se privremeno povećala sa lokalnim kišama uglavnom u zapadnoj Makedoniji gde su moguće i izolovane oluje.

Vetar će duvati iz severnog dela jačinom od 3 do 5 Bofora, dok će na istočno pozicioniranim obalama duvati severoistočni vetar od 6 do 7 Bofora. Temperatura je u blagom porastu, te će se kretati od 18 do 30 stepeni Celzijusa, dok će u zapadnoj Makedoniji biti 3 do 4 stepena niže.

Jonska ostrva, Epir, Zapadna Sterea, Zapadni Peloponez

Nad ovim delovima Grčke biće manje oblačnosti sa lokalnim kišama u višim delovima, dok se podnevnim časovima očekuje vedro vreme. U južnom delu Jonskog mora, očekuju se sporadične oluje. Očekuje se da će vetar na severoistoku duvati jačinom između 4 i 6 Bofora, dok će na jugu taj intenzitet biti oko sedam.

Najviša dnevna temperatura, iznosiće 31 stepen, dok će u unutrašnjosti Epira biti za oko četiri stepena niže.

Tesalija, istok zemlje i Istok Peloponeza

Promenljivo oblačno sa ponekim lokalnim pljuskovima i mogućom izolovanom grmljavinom ujutru u centralnim i severnim predelima. Od popodneva pretežno sunčano.

Duvaće severoistočni vetar jačine 4 do 6, Bofora a na istoku i jugu se očekuje lokalni od sedam Bofora. Maksimalna dnevna temperatura će biti oko 30 stepeni.

Kikladi, Krit

Krit, Plaže na Kritu
foto: Printscreen/ Youtube/ Holiday Experts/ Polychronis Drone/ Armie Explorer

Vreme: Malo oblaka sa lokalnim kišama na Kritu gde su takođe moguće izolovane oluje.

Vjetrovi: sjevernih smjerova 5 do 6 i na zapadnim dijelovima 7 i prolazni ujutru do 8 stepeni po boforu.

Temperatura: Od 23 do 31 stepen Celzijusa.

Istočno egejska ostrva i Dodekanezi

Danas će na ovom delu Grčke biti pretežno oblačno, uz severni vetar jačine 4 do 5 Bofora, dok će temperatura biti do 32 stepena.

Evia

Evia, Helikopteri, Pomoć, Nikos
foto: Privatna arhiva

Na Eviji će i danas biti umereno oblačno sa malo lokalnih kiša i uglavnom vedro od popodneva. Temperatura neće prelaziti 28 stepeni, dok će širom ostrva duvati vetar jačine pet do sedam Bofora.

Solun

Na teritoriji Soluna za danas se očekuje manja oblačnost praćena slabom lojalnom kišom, dok živa u termometru neće prelaziti 28 stepeni.

Atika

Kratkotrajna oblačnosti sa mogućnošću slabe lokalne kiše biće prisutna na severu i od popodneva uglavnom će biti vedro uz vetar od 4 Bofora, dok će najveća temperatura biti 29 stepeni Celzijusa

Za vikend još lepše vreme

Državljani Srbije koji se nalaze na teritoriji Grčke, u oblasti Halkidiki, tokom subote i nedelje neće morati da strahuju od padavina. Nad jednim delom kopna i na pojedinim ostrvima očekuje se prolazna oblačnost, dok će temperatura biti oko 29 stepeni celzijusa.

- Od četvrtka je krenulo razvedravanje i u narednih par dana, očekuje nas dosta lepše vreme. U razgovoru sa lokalnim žiteljima koji poznaju prirodu klime ovde, a i prate vremensku prognozu, rečeno mi je da će možda biti lepo i za kupanje, što verujem da će obradovati naše turiste u Pefkohoriju i ostalim lokalnim mestima - rekao je za "Blic" jedan od naših državljana koji godinama žive i rade u ovoj oblasti na Halkidikiju.

Njegove reči, potvrđuje i sama vremenska prognoza za subotu i nedelju.

Kada se radi o suboti, na istočnom delu kopnu, Kikladima i Kritu biće prisutna prolazna oblačnost uz mogućnost slabe lokalne kiše. U ostatku zemlje u popodnevnim satima uglavnom vedro vreme uz poneku prolaznu oblačnost u kontinentalnim područjima.

Duvaće vetrovi na zapadu istočni severoistočni i na istoku sever-severoistok jačine 4 do 6 i na istočnoj i južnoj obali jačine 7 bofora. Temperatura će u severozapadnim i centralnim kontinentalnim područjima ići od 25 do 28 stepeni, dok će u ostatku zemlje biti od 29 do 31 stepen Celzijusov.

U nedelju se očekuje generalno vedro vreme sa lokalnim oblacima u Eviji, Kikladima i Kritu i sredinom popodneva u centralnoj i istočnoj Makedoniji i Trakiji. Duvaće vetar na zapadu istočni severoistočni jačine 4 do 5 i lokalno u Jonskom 6 bofora, dok će na istoku severoistočni vetrovi jačine 6 do 7 bofora.

Bonus video:

02:21

OLUJA DANIJEL KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu poziciju ciklona i njegovu METU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.