Lavrov Tilersonu: Američki napadi u Siriji da se ne ponove! Moguć sastanak Tilersona i Putina!
Foto: Reuters

nemaju iste stavove

Lavrov Tilersonu: Američki napadi u Siriji da se ne ponove! Moguć sastanak Tilersona i Putina!

Tilerson u Moskvi razgovarara sa Lavrovom o najnovijoj situaciji o Siriji o čemu SAD i Rusija nemaju iste stavove.
Objavljeno: 12:04h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu da su američki napadi u Siriji kršenje međunarodnog prava.

TRAMP ĆE BOMBARDOVATI NUKLEARNI REAKTOR U SEVERNOJ KOREJI? Otkriveni detalji plana koji bi mogao da PROMENI ISTORIJU

Lavrov je Tilersonu poručio i da takvi napadi ne smeju da se ponove.

Tilerson u Moskvi razgovarara sa Lavrovom o najnovijoj situaciji o Siriji o čemu SAD i Rusija nemaju iste stavove.

PUTIN BESAN NA NATO: Svi klimate glavom kao lutke, GDE SU DOKAZI da je Asad upotrebio hemijsko oružje?

- Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD i kakve su istinske namere američke administracije - rekao je Lavrov na početku sastanka s Tilersonom, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, u jeku tenzija povodom Sirije, prenosi AFP.

Šef ruske diplomatije je američkom kolegi rekao i da želi iskrene i poštene razgovore o formiranju široke antiterorističke koalicije.

- Mnogo puta smo rekli da smo spremni na konstruktivni dijalog na ravnoj nozi sa SAD - podsetio je Lavrov, poručivši da se Moskva zalaže za kolektivne akcije, navodi britanska agencija.

Sergej Lavrov je dodao da je ovaj sastank važan kako bi se stvorio širi antiteroristički front.

- Ova poseta pruža priliku, kako su se složili Vladimir Putin i Donald Tramp, da iskreno i pošteno pokušaju da razjasne izglede naše saradnje na svim pitanjima, posebno na stvaranju šireg antiterorističkog fronta - rekao je Lavrov.

Portparol Vladimira Putina, Dmitri Peškov rekao je da ne može još uvek da potvrdi sastanak Putina i Tilersona.

- Još uvek ništa nije zakazano, ne mogu još uvek da potvrdim. Ukoliko odluče da podnesu izveštaj njihovog sastanka Putinu, obavestićemo vas na vreme. Postoji određena mogućnost za sastanak - izjavio je Peskov.

Tilerson je na sastanku s Lavrovim poručio da će linije komunikacije SAD sa Rusijom uvek ostati otvorene, ocenivši da se današnji sastanak održava u važnom trenutku kako bi Rusija i SAD mogle da preciziraju polja od zajedničkog interesa.

Prema njegovim rečma, to se primenjuje čak i kada su taktike različite.

- Želimo da preciziramo oblasti u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlike - objasnio je američki državni sekretar.

On je rekao da se raduje otvorenim, poštenim i iskrenim razgovorima kako bi se bolje definisali američko-ruski odnosi, navodi Rojters.

foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da su SAD prekršile međunarodno pravo kada su pokrenule vazdušne udare na sirijsku vazduhoplovnu bazu, ne iznevši dokaze da je vlada u Damasku koristila hemijsko oružje.

TRAMP OŠTRO: Vladimir Putin podržava "zlu osobu", Asad je životinja! Predsednik SAD Donald Tramp kaže da ne planira kopnenu intervenciju u Siriji, uprkos tome što je nedavno naredio vazdušne udare na sirijsku vazduhoplovnu bazu.

foto: Reuters

Američki državni sekretar doputovao je u utorak u Moskvu u jeku krize rusko-američkih odnosa nakon navodnog hemijskog napada u Siriji i američke intervencije iz vazduha u toj zemlji. Prema dosadašnjim informacijama, Tilerson se neće sastati sa Putinom.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.