Rezolucija o napadu u Siriji: Rusija verovatno ulaže veto
Foto: AP

Savet bezbednosti

Rezolucija o napadu u Siriji: Rusija verovatno ulaže veto

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da glasa o rezoluciji kojom se zahteva od sirijske vlade da sarađuje u istrazi o napadu za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem u provinciji Idlib
Objavljeno: 09:42h

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da glasa o rezoluciji kojom se zahteva od sirijske vlade da sarađuje u istrazi o napadu za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem u provinciji Idlib, a neimenovane diplomate navode da će Rusija najverovatnije uložiti veto.

Diplomate navode da se očekuje da će Rusija uložiti veto, što bi bio osmi put da Moskva iskoristi to pravo u Savetu bezbednosti kako bi blokirala akciju protiv saveznika Sirije.

U pitanju je revidirani nacrt rezolucije, sličan onom koji su SAD, Britanija i Francuska prošle nedelje prosledile članicama Saveta bezbednosti, u kom se osuđuje napad u Idlibu.

- Ne možemo da odustanemo i moramo da nastavimo da pokušavamo da usvojimo tekst kojim bi se osudio napad i da tražimo temeljnu istragu - izjavio je juče francuski ambasador pri UN Fransoa Delatre.

Za taj napad zapadne sile krive sirijskog predsednika Bašara el Asada, a sirijska vlada je odbacila te optužbe.

Rusija, koja je jedna od pet članica Saveta Bezbednosti koja ima pravo veta, prošle nedelje je nacrt rezolucije nazvala je "neprihvatljivim i neopravdanim".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.