NISU JEDINI?! Nemačka DRASTIČNO smanjila uvoz RUSKOG GASA, ali se druga ZAVISNOST vratila na "MALA VRATA"
Gas, Foto: Profimedia

NIKAKO DA SE IŠČUPAJU

NISU JEDINI?! Nemačka DRASTIČNO smanjila uvoz RUSKOG GASA, ali se druga ZAVISNOST vratila na "MALA VRATA"

Slično je i u ostalim evropskim državama

Objavljeno:

Nemačka je drastično smanjila uvoz ruskog gasa ali je uvoz azotnih đubriva iz Rusije neophodnih za poljoprivredu povećan za 334 odsto.

Nemačka je posle uništenja Severnog toka i drastičnog smanjena kupovine gasa iz Rusije, postala zavisna od ruskih poljoprivrednih đubriva, navodi se u članku u listu „Berliner cajtung” .

Kako navodi list, Nemačka se „oslobodila gasne zavisnosti od Rusije“, ali se druga zavisnost vratila „na mala vrata“.

Prema podacima Statističke službe i Udruženja nemačke poljoprivredne industrije, uvoz azotnih đubriva neophodnih za poljoprivredu iz Rusije je po rezultatima završene sezone povećan za 334 odsto.

Slično je i u ostalim evropskim državama. Rusija je u sezoni 2022/2023 povećala izvoz azotnih đubriva za pet puta. Prema rečima predstavnika Udruženja Martina Meja, gas i struja čine 80-90 odsto troškova mineralnih đubriva.

„Na kraju krajeva, uvozna đubriva nisu ništa drugo do jeftin ruski prirodni gas u sledećoj fazi prerade lanca vrednosti“, rekao je on.

Gasovod
foto: EPA/CLEMENS BILAN

Rastuće cene energenata dovele su do „turobne dinamike” u nemačkim hemijskim fabrikama, zbog čega Nemačka sve više uvozi, a ne proizvodi đubriva. Kao rezultat toga, Nemačka uvozi 95 odsto svih azotnih đubriva iz drugih zemalja, uglavnom iz Belgije i Holandije.

Prema podacima iz materijala Rosstata, Rusija je u julu 2023. povećala proizvodnju đubriva za 15,8 odsto u odnosu na jul 2022. godine, odnosno na 2,1 milion tona.

Za samo sedam meseci 2023. godine proizvedeno je 14,5 miliona tona đubriva, 2,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Bonus video:

05:22

SRBIJI JE DAT MAFIJAŠKI PREDLOG?! Ekonomista otkrio zbog čega će struja i gas morati da poskupe: Naše cene uopšte nisu niske

(Espreso/ Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.