ISPLIVALE NAJNOVIJE TVRDNJE, TIČU SE VOĐE VAGNERA: Ovo se dešavalo uoči nesreće, otkriveno gde je bio Prigožin?
Jevgenij Prigožin, Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

drama se nastavlja

ISPLIVALE NAJNOVIJE TVRDNJE, TIČU SE VOĐE VAGNERA: Ovo se dešavalo uoči nesreće, otkriveno gde je bio Prigožin?

Nove tvrdnje Amerike po pitanju navodne smrti Prigožina

Objavljeno:

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin najverovatnije je u sredu pobegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u tom regionu, navodi Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izveštaju.

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim bezbedonosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao "plan da se Vagneru potpuno onemogući delovanje u Africi", piše ISW.

Vagner se fokusirao na Afriku

Činjenica je da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u junu, Vagnerov fokus potpuno pomerio na Afriku i da su zloglasni plaćenici uveliko povezani sa ratnim zločinima u Centralnoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i pučem u Nigeru.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Dana 21. avgusta, posle dužeg vremena, progovorio je Prigožin sa "vrelog afričkog peska".

Moguće je da je šef Vagnera otputovao u Afriku sa ciljem da obezbedi nastavak misije, potpuno ignorišući Кremlj i Ministarstvo odbrane - navedeno je.

Prema izvorima ISW, ruska vojska je imala plan da Vagnerove plaćenike zameni korpusom od 20.000 vojnika, a istovremeno su Šojgu i Gerasimov počeli da otimaju Prigožinu komandante i najjače snage.

- Prigožin se tome izuzetno protivio i uložio sve napore da to spreči - piše ISW.

Novinar Andrej Zaharov, osnivač Insajdera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, napisao je da se Prigožin juče vratio iz Afrike. Do Sankt Peterburga, međutim, nije stigao...

Ko je navodno bio u avionu

Ruska agencija za civilno vazduhoplovstvo Rozavijacija saopštila je juče da se Prigožin i Utkin nalaze na spisku putnika oborenog aviona.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL

Agencija je dala imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se srušio u blizini Moskve u sredu.

Međutim, ni Rozavijacija ni bilo koji drugi ruski zvaničnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvek nema zvanične reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Profimedia

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Bonus video:

00:53

VAGNER SRUŠIO ŠEST HELIKOPTERA I JEDAN AVION Stručnjaci analiziraju: Prigožin doveo u pitanje celu zvaničnu verziju rata

(Esprseo/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.