OVO SE KRILO IZA ZIDINA KINESKOG CARSKOG HAREMA: Žene živele po BIZARNIM PRAVILIMA, a jedna osoba je IMALA SVU MOĆ
Kineskinja, Foto: Wikipedia

INTRIGE IZA KULISA

OVO SE KRILO IZA ZIDINA KINESKOG CARSKOG HAREMA: Žene živele po BIZARNIM PRAVILIMA, a jedna osoba je IMALA SVU MOĆ

Poreklo carskog harema može se pratiti do drevne kineske istorije i koncepta konkubinata

Objavljeno:

Kineski carski harem, zamršena i tajna institucija koja je obuhvatala nekoliko dinastija, ostaje fascinantan i zagonetan deo istorije tog naroda. U ovoj ekskluzivnoj enklavi bile su smeštene careve žene, konkubine i pratilje, a svaka se borila za svoju naklonost i uticaj. Tokom vekova broj pripadnica lepšeg pola u haremu je varirao, ali se na svom vrhuncu procenjuje da je pod carem staranjem bilo njih preko 20.000.

Kako je carski harem nastao?

Poreklo carskog harema može se pratiti do drevne kineske istorije i koncepta konkubinata. Ova institucija se razvijala i širila tokom različitih perioda, dostižući svoj vrhunac tokom dinastija Ming i Ćing.

Praksa carskog konkubinata uspostavljena je tokom dinastije Han (206. pre nove ere – 220. ne), ali je postala formalizovanija tokom dinastije Tang (618. – 907. n.e.). Carevi iz ovih vremena često su uzimali više žena i konkubina da bi ojačali političke saveze, uspostavili veze sa uticajnim porodicama i osigurali nastavak svoje loze.

Dinastija Ming (1368 – 1644 n.e.) obeležila je značajnu prekretnicu u razvoju carskog harema. Car Jongle je posebno proširio sistem, uvodeći stroga pravila i protokole koji regulišu izbor i status žena. Dvor je postao centar moći, a na izbor konkubina često su uticali evnusi i uticajni dvorski zvaničnici.

Za vreme dinastije Ćing (1644 – 1912 n.e.) harem se najviše razvio , pri čemu je car Kangki imao najveći broj žena u kineskoj istoriji, ukupno oko 40 carica i više od 100 konkubina. Na taj način je obezbedio političke saveze i održao društveni poredak unutar dvora.

Kako se žene bile tretirane?

Harem je bio složen i hijerarhijski sistem sa detaljnom organizacionom strukturom, u kojoj su žene bile rangirane prema statusu i odnosu sa carem.

Carica je imala najcenjeniji položaj u haremu. Bila je zvanična supruga cara i imala je značajan uticaj na dvorske poslove. Često je birana iz plemićkih porodica, a njena uloga se širila izvan harema na učešće u državnim ceremonijama i bavljenje političkim pitanjima.

Ispod carice su bile carske supruge prepoznate po svojoj izuzetnoj lepoti, talentu ili doprinosu caru. Ove žene su imale značajnu moć i često su bile uključene u političke intrige. Položaj carske supruge bio je veoma poželjan, što je dovelo do intenzivnog rivalstva među ženama.

Konkubine su činile najveću grupu u haremu, koju su činile žene odabrane zbog svoje fizičke lepote, šarma ili posebnih veština. One su bile rangirane u različite kategorije na osnovu njihove naklonosti prema caru. Dok su neke živele u luksuzu, druge su vodile skromnije živote. Deca rođena od konkubina smatrala su se legitimnim naslednicima.

Kineskinja
foto: Wikipedia

Život u haremu bio je mešavina raskoši, intriga i izolacije. Žene su imale pristup luksuzu i bile su razmažene, ali su takođe bile podvrgnute strogim pravilima i nadzoru. Prostorije su bile posebno dizajnirane i ukrašene skupocenim nameštajem, odražavajući carevo bogatstvo i ukus. Dame su uživale u specijalizovanoj medicinskoj nezi, tretmanima lepote i ličnim pratiocima. Bavili su se raznim rekreativnim aktivnostima, kao i umetničkim i intelektualnim poduhvatima kako bi zabavili vladara i borili se za njegovu pažnju.

Iza fasade luksuza, harem je bio leglo političkih intriga i rivaliteta među ženama. Žestoko su se nadmetale za carevu naklonost, jer je to značilo viši status, privilegije i uticaj na dvoru. Evnusi, koji su služili kao posrednici, često su igrali značajnu ulogu u ovim takmičenjima, što je dodatno komplikovalo stvari.

Uprkos prividnom užitku i ogromnom bogatstvu, život u haremu je bio daleko od slobodnog. Žene su bile izolovane od spoljašnjeg sveta i imale su ograničen kontakt sa svojim porodicama. Bile su pod stalnim nadzorom evnuha i dvorskih službenika kako bi sprečili svaki pokušaj bekstva ili komunikaciju koji bi mogao da ugrozi carev autoritet.

Propadanje carskog harema

Kina je prošla kroz značajne političke i društvene transformacije tokom 20. veka, koje su dovele do sunovrata Carskog harema - munjevitom brzinom je propao.

Kako je zemlja prolazila kroz modernizaciju i prihvatala nove ideologije, tradicionalne prakse su postepeno ukidane. Zbacivanje dinastije Ćing i uspostavljanje Republike Kine 1912. godine doveli su do kraja carske vladavine i razgradnje sistema harema.

Danas je Zabranjeni grad, u kome se nekada nalazio Carski harem, sačuvan kao svetska baština Uneska. Služi kao svedočanstvo o bogatom kulturnom nasleđu Kine i složenosti njenih istorijskih institucija.

1 / 6 Foto: Profimedia

Priče o ženama koje su živele unutar njegovih zidova nastavljaju da očaravaju i intrigiraju ljude širom sveta, nudeći uvid u fascinantan, ali kontroverzan aspekt kineske istorije.

U nastavku pogledajte prilog o kineskoj ekonomiji:

04:04

KINA 2030. POSTAJE NAJJAČA EKONOMSKA SILA, a na drugom mestu će biti JOŠ JEDNA azijska zemlja?! Dr Mitrović: Rastu uprkos svemu!

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.