RUSIJA POTPISALA SPORAZUM SA TALIBANIMA!
ilustracija, Foto: Profimedia

najnoviji momenti

RUSIJA POTPISALA SPORAZUM SA TALIBANIMA!

Zapadne zemlje upozoravaju talibane da pre priznavanja moraju da promene odnos prema ljudskim pravima, posebno prema ženama

Objavljeno:

Talibani su sa Rusima potpisali privremeni sporazum o snabdevanju Avganistana benzinom, dizelom, gasom i pšenicom, saopštio je ministar trgovine i industrije Hadži Norudin Azizi. Azizi je rekao da njegovo ministarstvo radi na diversifikaciji svojih trgovinskih partnera i da je Rusija ponudila talibanskoj vladi popust u poređenju sa svetskim cenama robe.

To je prvi veliki međunarodni ekonomski sporazum Talibana otkako su se vratili na vlast pre godinu dana, i mogao bi da pomogne islamističkom pokretu da ublaži izolaciju koja ga je odvojila od svetskog bankarskog sistema. Nijedna zemlja formalno ne priznaje tu grupu, koja je vodila 20-godišnji rat protiv zapadnih sila i njihovih avganistanskih saveznika pre nego što je zauzela Kabul ubrzo nakon povlačenja SAD.

Dogovor će imati probni rok

Zapadne zemlje upozoravaju talibane da pre priznavanja moraju da promene odnos prema ljudskim pravima, posebno prema ženama, i da moraju dokazati da su prekinuli veze sa međunarodnim militantnim grupama.

Talibane zvanično ne priznaje ni Rusija, ali je Moskva ugostila njihove lidere pre pada Kabula, a ruska ambasada je jedna od retkih preostalih u avganistanskoj prestonici. Azizi je za Rojters rekao da ugovor uključuje isporuku oko milion tona benzina, milion tona dizela, 500.000 tona LNG gasa i milion tona pšenice godišnje.

Ruska državna novinska agencija TASS u sredu je citirala specijalnog izaslanika Rusije za Avganistan Zamira Kabulova koji je potvrdio „početne dogovore“ za gorivo i hranu za Kabul. Azizi je rekao da će sporazum imati probni period nakon čega se očekuje da dve strane potpišu dugoročni ugovor.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.