VOJNI PUČ U NIGERU SRUŠIO SNOVE EMANUELA MAKRONA: Da li će biti nove ere odnosa izmešu Francuske i Afrike?
Emanuel Makron, Foto: Printscreen/Twitter/@nexta_tv

zategnuti odnosi

VOJNI PUČ U NIGERU SRUŠIO SNOVE EMANUELA MAKRONA: Da li će biti nove ere odnosa izmešu Francuske i Afrike?

Demonstranti u Nijameju, prestonici Nigera, 30. jula su uzvikivali: "Dole Francuska"

Objavljeno:

Prošlonedeljni vojni puč u Nigeru ozbiljno je srušio nade francuskog predsednika Emanuela Makrona da će biti uspostavljena "nova era" u odnosima Francuske i afričkog kontinenta, piše Ekonomist.

Demonstranti u Nijameju, prestonici Nigera, 30. jula su uzvikivali: "Dole Francuska". Masa je napala francusku ambasadu, zapalila vrata i razbila prozore.

Već 1. avgusta, Francuska je počela da evakuiše svoje državljane i građane ostalih evropskih država iz Nigera.

Na osnovu bilateralnog odbrambenog sporazuma, Francuska u Nigeru ima stalnu vojnu bazu opremljenu borbenim avionima, dronovima i trenutno sa oko 1.500 vojnika.

Francuski vojnici bili su prisutni i u Maliju, a u jednom trenutku ih je bilo čak 2.500. Međutim, pad vlade praćen državnim udarom i odluka hunte da angažuje plaćenike iz paravojne grupe "Vagner", promenili su tu računicu.

Do avgusta 2022. godine, svi francuski vojnici su napustili Mali, ponevši sa sobom oko 1.000 vozila.

Dva državna udara u Burkini Faso prošle godine zadala su dodatne udarce Francuskoj. Vođe drugog puča naredile su svim francuskim trupama da odu, što su one i učinile ove godine.

Makron je pomerio Francusku u pravom smeru, navodi Ekonomist i podseća da je Francuska vratila umetnička dela iz muzeja u Parizu, francuski predsednik je obećao da će ukinuti regionalnu valutu koju podržava Pariz i zatražio oproštaj za ulogu svoje zemlje u genocidu u Ruandi 1994. godine.

Poručio je da je era Francuske završena i "zaista, Pariz je delovao više kao partner, manje kao šef", navodi list.

Problem je u tome što je sve to stiglo prekasno, s obzirom na to da su Kina, Rusija i Turska investirale, davale pozajmice i obezbeđivale ugovore u zapadnoj Africi.

Istovremeno, Kina je zamenila Francusku kao glavnog izvoznika u regionu, a SAD vode veliku obaveštajnu operaciju iz Nigera.

Zbog svoje kolonijalne istorije, Francuska je često, piše list, izdvajana zbog političkih nedoslednosti koje se ponekad zanemaruju u slučaju drugih sila.

Francuska je jedina bivša kolonijalna sila koja je održavala velike vojne baze na kontinentu, za razliku od Belgije, Velike Britanije i Portugala koji nemaju baze.

- Glavna stvar u Nigeru je njegova demokratska budućnost i stabilnost Sahela, ali za Francusku je to takođe test njene sposobnosti da povrati uticaj i preoblikuje svoj bezbednosni pristup kontinentu - dodaju iz Forin ofisa.

Bonus video:

10:15

VOJSKA SRBIJE

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.