OVDE BI MOGLI DA UDARE URAGANI, A POSLEDICE BI BILE KATASTROFALNE: Apokaliptične prognoze meterologa za OVU GODINU
Uragan, ilustracija, Foto: Pritnscreen/Youtube/Unstoppable Weather

opasnost?

OVDE BI MOGLI DA UDARE URAGANI, A POSLEDICE BI BILE KATASTROFALNE: Apokaliptične prognoze meterologa za OVU GODINU

Rast temperature mora u Španiji može biti ključni faktor za stvaranje uragana

Objavljeno:

Španska meteorološka agencija objavila je predviđanje da bi Španiju ovog leta mogli pogoditi uragani, čije bi posledice mogle biti razorne.

Svake godine, od 1. juna do 30. novembra, ova pojava se dešava i meteorološki stručnjaci su zabrinuti kako porast temperature mora može uticati na formiranje uragana u Atlantskom okeanu, izazivajuci povecan rizik, preneo je portal Juroviklinjuz.

Rast temperature mora u Španiji može biti ključni faktor za stvaranje uragana.

Stručnjaci za vremenske prilike navode da su tri sastojka uragana topla mora iznad 25 stepeni Celzijusa, visoka vlažnost u vazdušnoj masi iznad mora i nedostatak smicanja, kada različiti vetrovi duvaju u različitim pravcima i intenzitetom kako se visina povećava.

Uragan, ilustracija
Uragan, ilustracijafoto: printscreen/twitter/PMBreakingNews

Rast temperature mora povećao rizik od uragana

Istorijski gledano, Španija nije imala mnogo uragana. Iberijsko poluostrvo se nalazi na geografskoj širini gde su temperature mora niže nego u tropima.

Štaviše, suvi vetrovi koji duvaju iz Sahare smanjuju vlažnost životne sredine. Međutim, u poslednje vreme rast temperature mora povećalo je rizik od ove meteorološke pojave.

Temperatura mora 24. jula bila je 28,4 stepena Celzijusa, prema podacima Evropske službe za klimatske promjene Kopernikus (C3S).

Stručnjaci naglašavaju da ce ekstremni fenomen uragana postajati sve češci u Španiji, uz nedavne vremenske pojave poput toplotnih talasa, oluja ili jakih kiša.

Bonus video:

00:52

Nevreme u Kraljevu

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.