POGOĐENA UKRAJINSKA SKLADIŠTA U ODESI: Rusi udarili blizu granice NATO, Zelenski poručio SAMO JEDNO
Odesa, Foto: Profimedia

rat zahuktava

POGOĐENA UKRAJINSKA SKLADIŠTA U ODESI: Rusi udarili blizu granice NATO, Zelenski poručio SAMO JEDNO

"Ima štete. Najviše na jugu zemlje", napisao je Zelenski

Objavljeno:

U noćašnjem napadu ruskih bespilotnih letelica pogođena su ukrajinska skladišta žitarica u oblasti Odesa i lučki objekti u luci Izmail na reci Dunav, nedaleko od granice sa Rumunijom, članicom NATO.

Eksplozije su tokom noći prouzrokovale veliku štetu na jugu Ukrajine, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Ima štete. Najviše na jugu zemlje", napisao je Zelenski danas na "Telegramu".

Eksplozije su odjeknule u gradu Izmail, u Odeskoj oblasti, u kojem se nalazi velika luka na Dunavu. Sistemi protivvazdušne odbrane bili su aktivni u regiji, javio je TASS.

Predsednik Rumunije: Ovo je ratni zločin

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je danas da su ruski napadi tako blizu teritorije Rumunije ratni zločini, koji su dodatno narušili "kapacitet Ukrajine da svoje prehrambene proizvode trasportuje u svet, onima kojima je potrebna pomoć", prenosi Bi-Bi-Si.

Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo je da je oštećen silos za žito u dunavskoj luci Izmail u Odeskoj oblasti, gde su suspendovane sve lučke operacije.

"Ukrajinsko žito ima potencijal da nahrani milione ljudi širom sveta", navedeno je u saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane na platformi Iks, prenosi Rojters.

U ruskom napadu su oštećeni skladište žita, putnički terminal i dizalica za utovar žita, a veliki požar je rano jutros buknuo na području luke Izmail.

Lider vojne uprave Odeske oblasti Oleg Kiper izjavio je da je nakon eksplozija izbio požar u industrijskim i lučkim objektima.

On je na svom Telegram kanalu naveo da nema izveštaja o žrtvama, prenosi Rojters.

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku poljoprivrednu i lučku infrastrukturu otkako je sredinom jula odbila da produži sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Bonus video:

00:30

UKRAJINA OBJAVILA DA JE OBORENO VIŠE OD 10 DRONOVA IZNAD KIJEVA: Istovremeno su nas napali iz nekoliko smerova

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.