LOŠA VEST ZA ONE KOJI PLAĆAJU KIRIJU U NEMAČKOJ: Skaču cene stanarina, evo u kojim gradovima je NAJSKUPLJE
Minhen, Foto: Profimedia

stanovanje

LOŠA VEST ZA ONE KOJI PLAĆAJU KIRIJU U NEMAČKOJ: Skaču cene stanarina, evo u kojim gradovima je NAJSKUPLJE

U Berlinu rastu i kirije i kupoprodajne cene nekretnina, u ostalim nemačkim metropolama trend je barem donekle drugačiji

Objavljeno:

Velika potražnja za stambenim prostorom i spora novogradnja doveli su do pritiska na tržište nekretnina u nemačkim gradovima, što je dovelo do skoka cena.

U prvoj polovini godine cene kirija u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Dizeldorfu, Štutgartu i Lajpcigu porasle su u proseku za 6,7 ​​odsto, pokazala je analiza koju je objavio stručnjak za nekretnine Jones Lang LaSalle (JLL). U istom razdoblju prošle godine rast najma i dalje je iznosio 3,7 odsto, piše Fenix magazin.

Rast cena kirija u metropolama je jači nego u urbanim delovima grada: tamo su tražene kirije za nove zgrade i postojeće stanove porasle za 2,7 odsto u roku od dvanaest meseci. Oglašavane cene najma u okruzima porasle su za 4,9 odsto.

Najam je snažno porastao u Berlinu i Lajpcigu, gde su, prema studiji, zabeležena dvocifrena povećanja u procentima. U Berlinu je 2022. godine došlo do neto imigracije od 86.000 ljudi, dok je nešto više od 17.000 stanova dovršeno, objasnio je JLL. Berlinsko tržište nekretnina postaje sve napetije.

Rast cena najma bio je mnogo veći u drugim većim gradovima, a kirije su čak malo pale u Štutgartu.

- U svim razmatranim metropolama postoji ogroman nedostatak ponude, koji će biti pogoršan posustalom stambenom izgradnjom - rekao je JLL stručnjak za stambene nekretnine Roman Heidrih.

- Zato se ne nazire kraj rastu cena kirija - rekao je stručnjak. Pritisak dolazi i od povećanih kamata na kredite, koje onemogućuju potencijalne kupce u kupovini nekretnina i guraju ih na tržište najma, navodi se.

Studija takođe pokazuje koliko su skupi stanovi u osam velikih gradova. Stanovi za iznajmljivanje tamo su se nudili po prosečnoj ceni od 15,38 evra po kvadratnom metru, oko 50 odsto skuplje nego u gradskim četvrtimai 79 odsto skuplje nego u ruralnim delovima.

U međuvremenu, otkupne cene novogradnje i postojećih stanova ostale su pod pritiskom. Prema podacima JLL-a, tražene su cene u prvoj polovini godine pale za 7 odsto, u poređenju sa rastom od 7,5 odsto u istom razdoblju prošle godine.

I dok su stambene nekretnine u Berlinu malo poskupele, u svim ostalim metropolama zabečežen je značajan pad, najviše u Minhenu, Štutgartu i Dizeldorfu.

Bonus video:

01:42

STUDENTI U POTRAZI ZA STANOVIMA, KIRIJE PREVISOKE, A OBJEKATA NEDOVOLJNO

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.