VARNIČI! IRAN UDARIO PO ŠVEDSKOJ I DANSKOJ, OGLASILA SE AMBASADA U BEOGRADU: Stvar nimalo NIJE NAIVNA!
Kuran, ilustracija, Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

TENZIJA

VARNIČI! IRAN UDARIO PO ŠVEDSKOJ I DANSKOJ, OGLASILA SE AMBASADA U BEOGRADU: Stvar nimalo NIJE NAIVNA!

Iran reagovao zbog skrnavljenja Kurana

Objavljeno:

Iran je danas snažno osudio spaljivanje Kurana u Švedskoj i Danskoj kao jasan primer izazivanja mržnje i ekstremizma i kršenja međunarodnih normi i ljudskih prava.

Ponovljena skrnavljenja Kurana u Švedskoj i Danskoj, koja se sprovode uz dozvolu i smisleno zanemarivanje vlasti ovih zemalja, povredila su osećanja i izazvala gnev više od dve milijarde muslimana u svetu, navodi se u današnjem saopštenju ambasade Irana u Srbiji.

Ambasada, kako se navodi, zajedno sa svim muslimanima, vernicima i slobodoumnim ljudima sveta, snažno osuđuje postupke skrnavljenja svetih knjiga i smatra da se verovanja muslimana i sledbenika drugih religija ne smeju povređivati pod izgovorom slobode izražavanja.

Zastava Irana
Zastava Iranafoto: Profimedia

Nepoštovanje svetih knjiga religija je jasan primer izazivanja mržnje, ekstremizma, terorizma, nasilja i jasnog kršenja prihvaćenih međunarodnih standarda i ljudskih prava, i protivno je duhu dijaloga, poštovanja, interakcije i mirnog suživota između vera i kultura i kolektivne bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "u sprečavanju otvaranja Pandorine kutije, državnici i elita i maju veoma istaknutu ulogu", da je "ravnodušnost i neodgovornost veoma skupa" ; i da je neophodno da "sve vlade i nacije i međunarodne organizacije imaju odgovornost i posvećenost i pokažu solidarnost u osudi i borbi protiv ovakvih skrnavljenja".

Bonus video:

01:43

Profesor i dr Duško Tomić: Ne zaboravite da Iran ima jednu od najjačih obaveštajnih službi na svetu!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.