STARI KONTINENT "GORI", EVROPA U CRVENOM: Živa na termometru skače do 49 stepeni, izdato UPOZORENJE I ZA SRBIJU!
Vrućina, Foto: EPA/Marcial Guillen

TEROR

STARI KONTINENT "GORI", EVROPA U CRVENOM: Živa na termometru skače do 49 stepeni, izdato UPOZORENJE I ZA SRBIJU!

Novi anticiklon Haron, koji je stiže u južnu Evropu sa severa Afrike, mogao bi da donese temperature iznad 45 stepeni Celzijusovih u pojedinim delovima Italije početkom naredne sedmice, tako da će biti oboreni toplotni rekordi

Objavljeno:

Toplotni talas Kerber u svom poslednjem zaletu donosi pravi pakao za Evropu. Meteorolozi su upozorili da se ove nedelje u pojedinim delovima Starog kontinenta očekuje temperatura do 49 stepeni. Na najvećem udaru već se nalaze Španija, Grčka i Italija, u kojima će temperature ponovo skočiti. Kada je reč o Srbiji, RHMZ je upozorio da nas čekaju tropske noći i još vreliji dani.

Italija je danas izdala upozorenje na crveni meteo alarm za 16 gradova zbog veoma visokih temperatura, dok meteorolozi upozoravaju da će temperature dostići rekordne nivoe širom južne Evrope narednih dana.

Na španskom ostrvu La Parma koje pripada Kanarskim ostrvima, u međuvremenu, najmanje 4.000 ljudi evakuisano je zbog šumskog požara, izazvanog visokim temperaturama, koji još nije stavljen pod kontrolu, saopštile su vlasti.

Španija, Italija i Grčka beleže veoma visoke temperature već nekoliko dana što nanosi štetu poljoprivredi, objavio je Rojters.

Novi anticiklon Haron, koji je stiže u južnu Evropu sa severa Afrike, mogao bi da donese temperature iznad 45 stepeni Celzijusovih u pojedinim delovima Italije početkom naredne sedmice, tako da će biti oboreni toplotni rekordi.

Grčka je zatvorila Akropolj tokom najtoplijeg dela dana u petak radi zaštite turista, dok je italijanski ministar zdravlja Oracio Skilači rekao da ne preporučuje turistima, posebno starijima, odlazak u rimski Koloseum kada je temperatura 43 stepena Celzijusovih.

Pored italijanske prestonice, na snazi su i zdravstvena upozorenja u Firenci, Palermu i Bariju.

U Španiji je izdato upozorenje na opasnost od šumskih požara zbog visokih temperatura, a meteorolozi najavljuju od ponedeljka čak i 44 stepena Celzijusovih u dolini Gvadalkivir blizu Sevilje na jugu zemlje.

Najviša zabeležena temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusovih, registrovana na Siciliji pre dve godine, mogla bi biti premašena narednih dana, posebno na italijanskom ostrvu Sardinija, rekli su meteorolozi – gde se očekuje rekordnih 49 stepeni.

Vrućina, Vrućine
foto: Tanjug / Dimitrije Nikolić

RHMZ izdao upozorenje za Srbiju

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na veoma visoke temperature u periodu koji će trajati od ponedeljka pa do srede.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, do srede (19. jula) biće veoma toplo sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni, dok će lokalno živa u termometru dostići i 40 stepeni Celzijusa.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći, te će temperatura prelaziti 20 stepeni.

Kako se najavljuje, slična situacija očekuje se i u Beogradu, pa će maksimalna dnevna temperatura dostizati od 36 do 39 stepeni sa tropskim noćima.

leto, vepo vreme, vrućina
foto: Zorana Jevtić

U Srbiji je ovih dana sunčano i veoma toplo. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar.

Jutarnja temperatura od 17 do 23°C, maksimalna dnevna od 35 do 38°C.

U Beogradu u nedelju sunčano i veoma toplo. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar.

Jutarnja temperatura 23°C, maksimalna dnevna 37°C.

Bonus video:

07:42

GLOBALNO ZAGREVANJE NE POSTOJI?!

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.